Geçtiğimiz hafta Türkiye’nin en eski arkadaşlık sitelerinden biri olan Gabile internet sitesi Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla erişime engellendi. Yine dünyada çok sayıda kullanıcıya sahip olan Hornet’in web sitesi ve telefon uygulaması da Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla geçen ay engellenmişti.
DW haberine göre İfade Özgürlüğü Derneği’nden Yaman Akdeniz, getirilen erişim engellerini şöyle değerlendirdi: “Daha önce defalarca, çok sayıda kullanıcısı olan platformların toptan erişime engellendiğini ve bunlar hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararı verdiğini gördük. Bu platformların engellenmesi sansürdür. LGBTİ+’ların iletişim kurmalarını engellemek amacıyla bunun yapıldığını düşünüyorum” değerlendirmesini yaptı. Avukat Akdeniz, aynı zamanda Hornet’in kapatılması ile ilgili bir itiraz başvurusu hazırlamakta olduklarını da aktardı.
LGBTİ+’lar bunu kendilerini yalnızlaşmaya iten, sosyalleşmelerinin önüne geçen bir engel olarak değerlendiriyor. Çok sayıda LGBTİ+’nın kamusal alanda kimliğini ifade etmeye çekindiği, LGBTİ+fobik tehditlerle karşılaşmaktan korktuğu göz önüne alındığında bu sansürün LGBTİ+’lar için ne anlama geldiği daha kolay anlaşılıyor.
Bu erişim engelleri LGBTİ+’lar tarafından herhangi bir sansür olmanın da ötesinde LGBTİ+fobik politikaların bir yansıması olarak görülüyor. Türkiye, ILGA-Avrupa’nın bu yıl yayımladığı LGBTİ+ haklarına saygı ve eşitliği değerlendiren Gökkuşağı Endeksi’ne göre Avrupa’daki 49 ülke arasında 48’inci sırada. Bu yıl Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın LGBTİ+’ları hedef göstermesi, İstanbul Sözleşmesi üzerinden yine LGBTİ+’lara saldırılması gibi hadiseler düşünüldüğünde Türkiye’de LGBTİ+’lara yönelik sistematik bir saldırı olduğu görülüyor.