Sudanlılar kemer sıkma politikalarına karşı sokaklara döküldü

Sudan’da ekmek başta olmak üzere temel gıdalarda aşırı fiyat artışına yol açan 2018 bütçesinin onaylanmasının ardından yüzlerce kişi sokaklara döküldü. Gösterilerde en az 3 kişi el Beşir rejimi tarafından öldürüldü.

Sudan’da un fiyatının ve buna bağlı olarak ekmek fiyatının iki kattan fazla artmasına neden olan 2018 bütçesinin onaylanması sonrası yüzlerce kişi sokaklara çıkarak protesto gösterilerine başladı. Başkent Hartum’da gerçekleşen gösterilere katılanlardan biri 5000’den fazla göstericinin hükümet karşıtı sloganlar attığını söyledi. Gösteriler başladığından bu yana en örgütlü gösteri Salı günü gerçekleşti.

Middle East Eye’da yer alan habere göre eylemlere başta Sudan Komünist Partisi olmak üzere muhalefet partileri liderlik ediyor ve Darfur’da yaşanan katliam sebebiyle savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekle suçlanan Ömer el Beşir hükümetini hedef alıyor.

Rejim, gösterilere asker ve polisin saldırısı ile cevap verdi. Aralarında muhalefet liderlerinin de olduğu onlarca kişi tutuklanırken, 3 kişinin ise polis saldırılarında öldüğü bilgisi veriliyor.

ilginizi çekebilir

251104_abc_election_mamdani_victory_speech_hpMain_16x9
New York’ta Trump'a rağmen sosyalist Mamdani kazandı
52f40482-a166-4d3f-87d6-ea8e043153b4
Şenol Karakaş ile yeni çözüm sürecine dair röportaj
74500090_1006
PKK’nin son açıklaması: Süreç devam ediyor, ama nasıl?