İsrail’in ABD’yi İran savaşına katılmaya zorlaması ve Trump yönetiminin uzun bir süre direndikten sonra, hatta tam da İran ile müzakere masasında ilerleme kaydettikleri sırada bilinmeyen bir nedenle, ansızın İsrail’e katılarak İran’a saldırması ABD’de bir çoklarının bu durumu sorgulamasına yol açtı.
Bunların başında da, Trump taraftarı MAGA’cıların (Amerika’yı Yeniden Harika Yapalım) içinde bir kaç yıldır, ABD yönetiminin İsrail’e bağımlılığına karşı çıkanların oluşturduğu muhalif eğilim geliyor.
Trump’ı iktidara taşıyan vaatlerinden biri ABD’yi Orta Doğu’daki savaşlardan uzak tutmaktı. Popüler sloganıysa, “America first” (önce Amerika) idi. Trump ve MAGA’cılar on yıl boyunca, ABD’nin kendi içine dönmesini yani izolasyonist politikaları savundu.
Muhalif MAGA’cılar, Trump yönetiminin bu hedeften sapmasına, İsrail’in neden olduğunu düşünüyor. Bizzat Trump yönetiminden Lindsay Graham gibi isimler, bazı diplomatların iddiasına göre İsrail ajanı olan, Trump’ın damadı Jared Kushner ve Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ile İsrail’in ABD’deki lobi grubu AIPAC’ten para alan çok sayıda senatör, WSJ, Fox News gibi medya organları ve doğrudan İsrail yönetiminden oluşan bir ekosistem ABD’nin yönetiminde çok etkili ve bu durum, milliyetçi Amerikalıları öfkelendiriyor.
Bu tepkinin görünen yüzünde Fox TV eski sunucusu, Trump destekçisi Tucker Carlson ve yine Trump yanlısı siyasi yorumcu Candence Owens gibi medyatik isimler var.
Ancak geri planda Nick Fuentes gibi, antisemit, islamofobik, ırkçı, homofobik ve kadın düşmanı kitleye hitap eden faşistler de var. Fuentes, Hitler öven, feministlerle “senin bedenin, benim kararım” diye dalga geçen iğrenç biri. Ana akım muhafazakarlar genelde Fuentes’i ve takipçilerini dışlıyor ama antisemitizm aşırı sağ tabanda yaygın. Siyonizm-Yahudiler ayrımı yapmayıp, her şeyi büyük bir Yahudi komplosu olarak gören bu kitle, Epstein olayının patlamasıyla daha da bilenmiş olmalı.
Bir başka aşırı sağcı yorumcu olan Charlie Kirk, 2025 Eylül’ünde suikasetle öldürüldü. Trump’ın danışmanlarından olan Kirk’e suikastın, İran ile savaşa karşı çıkmasından sonra gerçekleşmesi, şüpheleri İsrail yönetimine yöneltse de soruşturma FBI tarafından tetikçiyle sınırlandırıldı.
Muhafazakar parti seçmenleri arasındaki bu yarılma, 2028’deki seçimlerde Trump’ı alaşağı etme potansiyeli taşıyor.
Geçiğimiz 17 Mart günü ABD Ulusal Terörle Mücadele Merkezi, NCC’nin yöneticisi Joe Kent, “İran’da devam eden savaşı vicdanen desteklemem mümkün değil” diyerek görevinden istifa etti. Kent de Trump yanlısı bir muhafazakar. Yıllarca ABD ordusunda ve CIA’de yer almış kıdemli bir asker.
İstifasının ardından, Perşembe günü Tucker Carlson’ın podcastine katılan Kent, bu savaşın, ABD’yi Orta Doğu ve başka bölgelerde aynı anda meşgul ederek ve kaynaklarını tüketerek Çin’e stratejik avantaj sağlayacağını söylüyor. İran’ın ABD için acil bir tehdit oluşturmadığını, nükleer silah geliştirmeye yakın olduğuna dair güvenilir bir istihbarat ta bulunmadığını savunuyor. ABD’nin savaşa girmesinin büyük ölçüde İsrail’in yönlendirmesi ve baskısı sonucu gerçekleştiği görüşünü dile getiriyor.
Yalanlar
Amerika’nın İran savaşına karşı çıkan soldan ve sağdan pek çok kişi bu savaşın da, tıpkı Irak savaşı gibi yalanlar üzerine kurulu olduğunu savunuyor.
Irak savaşı ABD ve Birleşik Krallık liderliğindeki koalisyonun, Irak’ın elinde kitle imha silahları olduğu yalanıyla başlamıştı. 1 milyona yakın Iraklının katledildiği bu kanlı savaşta 5 bine yakın ABD askeri de öldü. Amerikan halkı, gerek Irak savaşının başlatılması öncesi, gerekse çatışmalar boyunca ağırlıklı olarak savaşa karşı çıktı. ABD kamuoyunda Orta Doğu’daki askeri maceraların son bulması talebi yaygın bir kanaat haline geldi.
Aşırı sağcı Trump siyasi mücadelesinin ilk 10 yılında sık sık Irak ve Afganistan savaşlarına atıfta bulunarak Amerikan askerlerinin ülkelerine geri döneceği vaadinde bulundu.
ABD‘de 3 Kasım 2026 tarihinde Ara Seçimler yapılacak. Temsilciler Meclisi ve Senato üyelikleri seçilecek. Trump, başkanlığının ikinci döneminde her iki organda Cumhuriyetçilerin çoğunluğu kazanmasıyla koltuğa oturmuştu. Fakat İran’a açtığı savaş çoğunluğu kaybetmesine ve topal ördek olmasına yol açabilir.