Kürt siyasetine hiç bitmeyen dokunulmazlık şantajı

Meclis’in gündeminde bu hafta yine ‘dokunulmazlıklar’ var. Ne zaman Kürt sorununda çözüm yönündeki adımlar kesintiye uğrasa ve savaş poiltikaları uygulanmaya başlasa, dokunulmazlıkların kaldırılması veya parti kapatma girişmleri de gündeme getiriliyor.

Meclis’in gündeminde dokunulmazlık tartışması olmasının nedeni demokrasi, şeffaflık, adalet kaygısı değil. Tartışmanın temel kaynağı Meclis’te savaş ittifakına karşı barışı savunan HDP’li vekillerin varlığı. Son üç yıldır herhangi bir zamanda veya AKP’li bakanların yolsuzluğu açığa çıktığında dokunulmazlıkların dokunulmazlıkların kaldırılmasının Meclis’in gündeminde olmaması bu durumu kanıtlıyor.

1 Kasım öncesinde “550 yerli ve milli vekil istiyorum” diyen, HDP’yi sürekli dışlayan ve hedef gösteren Cumhurbaşkanı, Temmuz ayından beri yani devletin savaş politikalarını devreye sokmaya başlamasından bu yana dokunulmazlıkların kaldırılması gerektiğine dair açıklamalar yapıyor. Son zamanlarda Cumhurbaşkanı her platformda HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması için harekete geçilmesi çağrısı yapıyor.

Şu anda Meclis’te görüşülmesi beklenen 506 dokunulmazlık fezlekesi var. Bu 506 fezleke farklı partilerden toplam 112 milletvekiliyle ilgili. HDP’li 41, CHP’li 33, AKP’li 22, MHP’li 6 vekil hakkında fezleke var.

Tüm partilerin liderleri dokunulmazlık konusunda ‘hodri meydan’ diyor. Parti temsilcilerinin söylemlerine bakınca sanki herkes zaten dokunulmazlıklara karşı da sadece tekniğini tartışıyorlar. Ancak hedefte, HDP’ye oy veren milyonlarca seçmeni parlamentoda temsil etme hakkı kazanan vekiller olduğu çok açık.

Erdoğan HDP’li vekillerin hemen parlamento dışına atılmasını savunurken, Davutoğlu 506 fezlekenin tamamının görüşülmesi gerektiğini açıklayarak, aralarındaki çatlağı açığa çıkaran gelişmelere bir yenisini daha ekledi. Ancak AKP’nin Meclis’teki 550 vekilin tamamının dokunulmazlıklarını kaldırmaya niyeti yok. Başbakan’a göre bütün dokunulmazlıklar kalkarsa ‘başka krizler çıkar’. Davutoğlu 506 fezlekeyi tek tek gündeme almanın çok uzun süreceği gerekçesiyle anayasaya geçici bir maddenin eklenmesini savunuyor.

CHP anayasaya geçici bir madde eklenmesi yerine, anayasanın 83. maddesinin kürsü dokunulmazlığıyla sınırlandırılacak şekilde değiştirilmesini öneriyor. MHP ise Erdoğan gibi HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının hızlıca kaldırılmasını istiyor. HDP kürsü dokunulmazlığı dışında tüm dokunulmazlıkların bütün milletvekillerini kapsayacak şekilde kaldırılmasını savunuyor.

Devletin temcit pilavı

Dokunulmazlık tartışması, devlet tarafından her zaman Kürt siyasetinin önüne bir tehdit olarak getirildi. Kürt halkının temsilcilerini parlamento dışına atmanın bir aracı olarak kullanıldı.

1994’te DEP’li milletvekilleri Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan’ın dokunulmazlıkları kaldırılmış ve meclise giren polisler tarafından darp edilerek gözaltına alınmışlardı. Vekillerin tutuklanmasının ardından parti de kapatılmıştı.

2007’de benzer bir şekilde DTP’li milletvekillerinin dokunulmazlıkları gündeme getirildi. O dönem Başbakan olan Erdoğan “biz milletin iradesi neticesinde parlamentoya gelmiş insanlar için diğer milletvekillerine tanınmış anayasal bir hakkı ortadan kaldırma yoluna gidemeyiz. Milletvekili olmanın birçok şeyi de zaman zaman ortadan kaldırmaz. Burada duygusal hareket ederek, farklı partileri köşeye sıkıştırma manevrası içine giremeyiz. Bizler demokrasiye inanmışsak, daha ileri demokrasi istiyorsak o zaman demokratik yollarla parlamentoya gelmiş insanlara kalkıp, anti demokratik uygulamalar yapmak suretiyle onları farklı mecralara itemeyiz. Bu bizim demokrasi anlayımızla bağdaşmaz” diye açıklama yaparak ‘dokunulmazlık DTP’liye de hak’ diyordu.

2009’da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın açtığı davanın sonucunda DTP kapatılmış, Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un vekilliği düşürülmüş, 37 kişiye de siyaset yasağı getirilmişti.

Kürt halkının siyasi partilerine ve temsilcilerine yönelik her türlü müdahalenin çözümsüzlüğü derinleştirmekten başka bir işlevi olmadı. Meclis’in acil bir şekilde gündemine alması gereken şey barışı savunmaktan başka bir şey yapmayan vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması olmamalı. Meclis’in derhal tartışması gereken şey savaşın sona ermesi, çözüm masasının yeniden kurulması ve kalıcı bir barışın temellerini atacak somut adımların atılması olmalı.

ilginizi çekebilir

otelcalisanlariavrupa
Kölelik yasası iptal edilmeli
hakan zoom röp
Silahlara veda ve barış süreci #1 Hakan Tahmaz ile özel röportaj
sendikadan-izbb-ye-ultimatom-eylemler-bir-gunle-sinirli-kalmayacak-1736180568-691-large
DİSK: Barış işçinin, halkın, ülkenin kazancıdır