Krizde önce kadınlar işten çıkarılıyor

Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) tarafından kadınların iş yaşamındaki oranı ve karşılaştığı zorluklara ilişkin hazırlanan rapor yayınlandı.

Rapora göre Türkiye’nin ekonomisindeki kötü gidişat erkeklerden çok kadın istihdamının düşmesine neden oldu. Çünkü işverenler böylesi durumlarda ilk önce kadın çalışanların işine son veriyor.

Rapordaki verilere göre 2004’te yüzde 11 olan kadın işsizlik oranı 2017’de 14.1’e yükseldi. Erkeklerde ise bu oran yüzde 10.8’den 9.4’e geriledi.

Ülkede işgücü piyasasındaki kadınlar genellikle düşük nitelikli ve kayıt dışı olarak çalışmak zorunda bırakılıyor.

Kadın istihdamının yoğunlaştığı sektörlerin, güvencesizleşmenin de daha fazla görülen sektörler olduğunu belirten rapora göre, kadınlar işyerlerinde sık sık taciz ve şiddete maruz bırakılıyor.

Ancak kadınların iş yerlerinde karşılaştığı taciz ve şiddet çoğunlukla raporlanmadığı için görünmez kılınıyor. Kadına yönelik şiddet ve tacizin ortaya çıkarılmasının önündeki en büyük engellerden biri toplumsal baskı.

Raporun tamamını okumak için tıklayın.

ilginizi çekebilir

200949
Metal işçileri haklı talepleriyle masada
yilin-ilk-dort-ayinda-611-isci-oldu-i6pj
Denetimsizlik, önlemsizlik ve kâr hırsı, işçileri çalışırken öldürüyor 
ankara (2)
Barış İçin LGBTİ+ İnisiyatifi kuruldu: Barış için yola çıkıyoruz!