Katalanlar bağımsızlık için 1 Ekim’de referanduma gidiyor

Katalonya özerk bölgesi parlamentosu, bağımsızlık referandumuyla ilgili yasa tasarısını onayladı. Özerk bölgenin İspanya’dan ayrılmasını mümkün kılacak olan halk oylaması 1 Ekim’de yapılacak.

Bağımsızlık yanlılarının çoğunlukta olduğu bölge parlamentosu referandum yapılmasını öngören ve kurulacak bağımsız devletin hukuki çerçevesini belirleyen yasayı kabul etti. Buna göre referandumda ‘evet’ oyları fazla çıktığı takdirde Katalonya 48 saat zarfında bağımsızlığını ilan edebilecek.

Katalonya’nın bağımsızlığını kesinlikle reddeden Madrid’deki merkezi hükümet referandumu yasa dışı ilan etti ve oylamayı önlemek için yargıya başvuracağını duyurdu.

Bölge parlamentosundaki oylamadan önce yasa tasarısın hararetli bir ortamda görüşüldüğü genel kurul toplantısı 12 saat sürdü. Bağımsızlığa karşı olan parlamenterler oylamadan önce genel kurulu terk etti. Oy ayrımı sırasında bağımsızlık yanlıları Katalonya milli marşını söyledi.

2014 yılında Katalonya’da mahkeme tarafından yasaklanmış olmasına rağmen gayrı resmi halkoylaması yapılmış ve oylamaya katılanların çoğunluğu egemenlikten yana oy kullanmıştı. Referandum sonucu hukuken geçerli sayılmamıştı.

ilginizi çekebilir

hakan zoom röp
Silahlara veda ve barış süreci #1 Hakan Tahmaz ile özel röportaj
sendikadan-izbb-ye-ultimatom-eylemler-bir-gunle-sinirli-kalmayacak-1736180568-691-large
DİSK: Barış işçinin, halkın, ülkenin kazancıdır
whatsapp-gorsel-2024-12-08-saat-094104-e5c35ec5
KESK'ten barış sürecine destek