Karakalpaklar isyan etti

Acımasız bir diktatörlükle yönetilen Özbekistan’ın özerk bölgesi Karakalpakistan’da ayrılma hakkının ortadan kaldıran anayasa değişikliğine karşı büyük bir ayaklanma yaşanıyor.

32 milyon nüfuslu Özbekistan’da Aral Gölü yakınlarında büyük kısmı çöl olan bölgede 2 milyon Karakalpak yaşıyor. Karakalpaklar kendi dillerini konuşan bir halk.

Özbekistan diktatörü Şevket Mirziyoyev, SSCB’nin dağılmasının ardından bölgeye tanınan ayrılma hakkının kaldırmaya dönük referandum girişimi büyük bir isyanla karşılandı.

Sokağa dökülen on binlerce kişi Özbek polisiyle çatıştı. En az 18 kişi hayatını kaybederken, binlerce kişi yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

Diktatör Mirziyoyev, ayaklanmayı bastırmak için bölgede Olağanüstü Hal ilan etti. Buna rağmen protestoların devam ettiği bildiriliyor.

ilginizi çekebilir

agagagag
Felaket niteliğinde bir iklim olayı kapımızda, işte bunu bu kadar az duymuş olmanızın nedeni
web
1915’in 111. yılı: Yüzleşme bir zorunluluktur
YoutubeKapaklar-01
(Podcast) ABD ve İsrail'in İran Saldırısı: Emperyalizmin Ekolojik Yıkımı | Sosyalist Tartışma 2026 | Ankara