Kamuda grev başlıyor

600 bine yakın kamu işçisini kapsayan Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde iktidarın düşük ücret dayatmasını kabul etmeyen Türk-İş grev kararı aldı.

ilk grev 1 Ağustos’ta Eti-Maden işletmelerinde başlayacak. 2 Ağustos’ta Zonguldak maden işçileri greve çıkacak. Karayollarındaki birimlere grev kararı asılacak. Diğer sendikalar da sırayla greve katılacak.

Kamu işverenlerinin örgütü TÜHİS, işçi tarafına ilk altı ay için yüzde 24, ikinci altı ay için yüzde 11, üçüncü altı ay için yüzde 10, dördüncü altı ay için yüzde 6 olarak zam oranları teklif edildi.

Türk-İş’e bağlı sendikalar ise ilk altı ay için en az yüzde 40 ücret artışı, geri kalan aylarda ise gerçekleşen enflasyon oranında artış talep ediyor.

Maden işçileri, 30 Temmuz günü Ankara’da Türk-İş Genel Merkezi önünde toplandı ve “hükümet şaşırma sabrımızı taşırma” sloganını attı.

İktidarın son teklifi üzerine konuşan Ergün Atalay, TÜİK rakamlarına güvenmediklerini söyleyerek iktidarı uyardı: ‘Grevleri ertelemeyin.’

Atalay grev kararını şu sözlerle duyurdu:

“Bu ülkede emekli, asgari ücretli, işçilerin ekonomik durumu ortada. Ülkeyi mali yönden yönetenlere güven ortada. Biz güvenmiyoruz, TÜİK rakamlarına inanmıyoruz.”

Ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslendi:

“Bu çocuk oyuncağı değil. Devlet verdiği sözü yerine getirmek zorunda. Kamuoyuna çıkıp 50 bin, 60 bin lira alıyor diyor. Yerin altında ölüyoruz, denizin ortasında kaynak yapıyoruz, çoluk çocuğunuza hizmet ediyoruz. Bizi niye başkalarıyla mukayese ediyorsunuz. Biz bu ülkenin emekçileriyiz. Cumhurbaşkanım, bakanın açıklamalarını yerine getirmesi talimatı verin.”

Erdoğan’ın ekonomi yönetimine getirdiği Mehmet Şimşek’in kemer sıkma dayatması son yılların en büyük greviyle yanıtlanabilir.

Kamuda örgütlü diğer konfederasyon Hak-İş, Türk-İş’le birlikte tutum almalı.

Kamu işçileri insanca ücret hakkını kazanırsa hepimizi kazanırız.

son yazıları

Filistin Eylem Komitesi: Gazze ablukası intifadayla kırılacak!
Gazze şehri bombardıman altında, Sumud Filosu Gazze’ye gidiyor
Asya’da mücadele dalgası: Yozlaşmış ve baskıcı yönetimler düşüyor

ilginizi çekebilir

304965
Filistin Eylem Komitesi: Gazze ablukası intifadayla kırılacak!
000-74PP7ZU
Gazze şehri bombardıman altında, Sumud Filosu Gazze’ye gidiyor
2025_09_09T143003Z_1272711583_RC28OGAYYLOD_RTRMADP_3_NEPAL_PROTESTS
Asya’da mücadele dalgası: Yozlaşmış ve baskıcı yönetimler düşüyor