İstanbul’da Brexit, Corbyn’in mücadelesi ve sosyalizm tartışıldı

Dün İstanbul’da Marksizm akademisi tarafından düzenlenen toplantıda, İngiltere’de mücadele eden Sosyalist İşçi Partisi’nin (SWP) üyesi Talat Ahmed bir konuşma yaptı.

İngiliz egemen sınıfının büyük bir krizde olduğunu vurgulayan Ahmed, patronların çoğunun bir anlaşma ile veya anlaşma olmadan Avrupa Birliği’nden çıkışa karşı olduğunu, ancak kendi çıkarlarının asıl temsilcisi olan Muhafazakâr Parti’nin başına Avrupa Birliği’nden anlaşmasız da olsa çıkacağını vadeden birinin geldiğini hatırlattı.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde, İngiliz sisteminin geleneksel iki partisi olan Muhafazakârlar ve İşçi Partisi’nin (Labour) oylarının çok düştüğünü söyleyen Ahmed, İşçi Partisi sağının JeremyCorbyn’i devirmek için gösterdiği çabalardan ve antisemitizmin buna nasıl alet edildiğinden bahsetti. Bir grubun partiden ayrılıp Britanya’yı Değiştirelim adlı yeni bir oluşum yarattığını, ancak bunun da çok başarısız olduğunu söyleyen Talat Ahmed, hâlâ partide kalanların ise “Labour’ı seçilebilir yapmak için Corbyn’den kurtulmak gerek” hattını savunduğunu ifade etti.

İngiltere’de on yıllardır kemer sıkma politikalarının uygulandığını ve bunların ekonomik krizden sonra yoğunlaştığını belirten Ahmed, 14 milyon kişinin yoksulluk içinde yaşadığı İngiltere’de kâr değil ihtiyaç temelinde şekillenen yeni bir toplum kurmaya ihtiyaçları olduğunu söyledi.

DSİP’in İngiltere’deki kardeş partisi SWP’nin üyesi olan Talat Ahmed, Avrupa Birliği’nden çıkışın serbest dolaşım, sınır kontrollerinin azaltılması gibi sol bir perspektifle gerçekleştirilmesini savundu. İngiliz sosyalistlerin Brexit üzerine yeni bir referanduma değil bir genel seçime ihtiyaç olduğunu tartıştıklarını belirten Ahmed, ırkçılığa karşı birleşik kampanyaların ve iklim isyanının önemine vurgu yaptı.

ilginizi çekebilir

ONZGQAWVYRD6BIYVSZ7GNPQF7E (5)
Arjantin seçimlerinin kazananı aşırı sağcı Javier Milei oldu
31int-Sudan-fmqw-jumbo
Sudan halkıyla dayanışmaya
WhatsApp Image 2025-11-07 at 13.45
Çiğli Belediyesi memurlarının eylemi halaylar, zılgıtlar ve sloganlarla devam ediyor