Irkçı kampanyanın zehirli sonuçları: Yalanlar ortalığı kapladı, göçmenlere saldırılar artıyor

Irkçıların sosyal medyada mültecilere karşı başlattığı nefret kampanyası, sokaklarda saldırılara dönüşüyor. Çoğunlukla ırkçı Zafer Partisi tarafından organize edilen saldırılar, ırkçılığa ve faşizme karşı mücadelenin önemini bir kez daha gösterdi.

Bu arada yapılan saldırıların önemli bir bölümü göçmen olmayan, turist, öğrenci veya iş için Türkiye’de bulunan Arap asıllı kişilere yönelmeye başladı.

Bir yandan da hükümet, muhalefetin göçmen düşmanı söylemlerine paralel olarak, göçmenleri geri gönderme çalışmalarına hız verdi.

İstanbul’da Ürdün ve Avustralya vatandaşı 3 kişi saldırıya uğradı

Ürdün ve Avustralya vatandaşı üç kişi, Başakşehir’de taksi bekledikleri sırada bir araçtan inen beş kişinin saldırısına uğradı. Ramazan Bayramı’nın birinci günü yaşanan olayda saldırıya uğrayanlardan birisi 18 yaş altında çocuk.

Türkiye’de öğrenci olan Ahmadi, saldırı anını şöyle anlattı: “Taksi bekliyorduk, yolun karşısında gri renkli 34 PM 9713 plakalı bir araç durdu. Araç içinde bulunanlar camdan bana bir şeyler söyledi. Türkçe bilmediğimden anlayamadım. Araç ileriden U dönüşü yaptı ve bizim yanımıza geldi. Araçtan inen şahıslar bana vurmaya başladılar. Beni kurtarmaya gelen kardeşime de vurdular. Bu kişilerden biri araç içinden aldığı şişeyi yere vurarak kırdı ve bizim üzerimize geldi. Ben o esnada bayıldım.”

Yine provokatif haber, yine yalanlama

Van Valiliği’nden sosyal medyada gündem olan ‘sığınmacı’ görüntüleri hakkında açıklama geldi. Valilik, görüntülerin geçen yıl İran topraklarında çekildiğinin tespit edildiğini duyurdu. Göç İdaresi Başkanlığı söz konusu görüntüleri yayanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

İstanbul’da 1,3 milyon yabancı ikamet ediyor

Göçmenlere yönelik saldırılar sürerken, İstanbul Valiliği kentte ikamet eden yabancılarla ilgili verilerin yer aldığı bir yazılı açıklama yaptı. İstanbul’da bulunan yabancıların büyük bir kısmının turist veya kayıtlı göçmen olduğu belirtildi.

Valiliğin verdiği bilgiye göre İstanbul’da 1 milyon 305 bin 307 yabancı uyruklu yasal olarak ikamet ediyor. Bunların 542 bin 45’i geçici koruma kapsamındaki Suriye uyruklu, 763 bin 262’si yasal olarak giriş ve ikamet izni almış düzenli göçmen.

Mart’ta deniz ve havayoluyla İstanbul’a gelen turist sayısı 2021’e oranla yüzde 112 artarak 1 milyon 156 bin 400’e; 2022’nin ilk 3 ayında toplam 2 milyon 904 bin 460’a yükseldi. İstanbul’a gelen turistlerin yüzde 10,09’u İran, 7,97’si Almanya ve 7,82’si Rusya Federasyonu yurttaşıydı.

Hükümet göçmenleri geri gönderme çalışmalarını hızlandırıyor

Şimdiye kadar, “mülteciler kardeşimizdir, biz Ensar’ız, onlar muhacir” söylemine sahip olan hükümet, ırkçı söylemlere boyun eğdi, mültecileri geri göndermek için çalışmalarını hızlandırdı. Türkiye genelindeki geri gönderme merkezlerinin sayısı artırıldı. Beş şehirde daha geri gönderme merkezi kuruldu. Şanlıurfa, Niğde, Bayburt, Kütahya ve Balıkesir’de kurulan merkezlerle birlikte geri gönderme merkezi sayısı 30’u buldu. Ayrıca İstanbul, Malatya ve Adana’daki geri gönderme merkezlerinin kapasiteleri artırıldı.

Avrupa Birliği’ne sığınma başvurusu yapan Türklerin sayısı 2021’de yüzde 45 arttı

Türkiye’de göçmen düşmanlığı artarken, Türkiye vatandaşlarının Avrupa Birliği üyesi ülkelere iltica başvuruları bir önceki yıla göre yüzde 45 artarak 20 bini geçti.

Başvuruların üçte birinden fazlası Almanya’ya, dörtte biri ise Fransa’ya yapıldı. Almanya, diğer ülkelerden sığınmacılar için de en çok başvuru yapılan ülke oldu. 2021’de Almanya’ya 148 bin, Fransa’ya 103 bin, İspanya’da 62 bin, İtalya’ya ise 43 bin başvuru yapıldı.

ilginizi çekebilir

hghgh
Ardı ardına gelen grev kararları
59b205c5-2f07-4ec4-bd4a-01627b093fa7
Marksizm 2025'in programı belli oldu
Horace_Vernet-Barricade_rue_Soufflot
İyi ki doğdun Karl Marx: Çağların pisliğini devrimle temizlemek