Geri adım attırabiliyormuşuz

25.11.2016 - 11:59
Roni Margulies
Haberi paylaş

Hükümetin “erken yaşta evlendirilenlerin mağduriyetlerinin giderilmesine ilişkin düzenleme” dediği, toplumun geri kalanının ise “tecavüzcüleri affetme düzenlemesi” olarak gördüğü düzenleme ortadan kaldırıldı. Yani toplum tarafından püskürtüldü.

Ben bu yazıyı yazarken, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ “siyasî partiler bu konuda geniş bir konsensüs sağlar, birlikte bir hareket yolu bulurlarsa yeniden gündeme gelebilir, ama onun dışında bu konu artık kapanmıştır” dedi.

Sonra biraz kıvrandı, “ben Adalet Bakanı olarak küçük yaştaki evlilikleri savunan birisi değilim” dedi, “gerçekten iyi niyetle yapılan bir işten çok olumsuz sonuçlar çıktı” dedi, ama sonuç çok açık: Geçirmek istedikleri yasayı geçiremediler.

Cumhurbaşkanı olaya Adalet Bakanı’ndan daha erken uyandı; bir gün öncesinden “tartışmanın, kamuoyunda çok farklı tepkilere, eleştirilere, önerilere neden olmasının, konunun yeniden ele alınmasını gerektirdiği açıktır” diyerek yan çizdi.

Uzunca bir zamandır, hükümet her istediğini yapabiliyor gibi bir hava var. Hükümetin yaptıklarını doğru bulmayan her cenahta şöyle bir his hakim: Yaptıkları ne kadar haksız, hukuksuz, gayrimeşru olursa olsun, karşı koyamıyoruz, hiçbir şey yapamıyoruz.

Bu sabah, bir Kanun Hükmünde Kararname daha çıktığı, binlerce kişinin daha işten atıldığı, Kürt hareketinin en saygın, en meşru isimlerinden Ahmet Türk’ün de tutuklandığı haberleriyle uyandık.

Ve bu sabah, “Karşı duramıyoruz” duygusu büyük ihtimalle daha da yaygınlaştı.

Cumhurbaşkanı’nın yan çizmesi ve Bekir Bozdağ’ın “bu konu artık kapanmıştır” açıklaması, bu nedenle önemli.

Karşı durabiliyoruz. Yan çizmelerini ve konuyu kapatmalarını sağlayabiliyoruz.

Ama bunu yapabilmenin önkoşulu, toplumun geniş kesimlerinin “Bu iş yanlıştır” diye düşünmesi. Tecavüzcüleri affetme düzenlemesi hakkında her kesim “Bu iş yanlıştır” diye düşündü. AKP tabanının önemli bir kesimi ve hatta AKP milletvekillerinin bir kısmı dahil. Dolayısıyla hükümet geri adım atmak zorunda kaldı.

OHAL hakkında, on binlerce kişiyi hiçbir hukuk sürecine başvurmadan işten atmak hakkında, KHK’ler hakkında, Kürt halkının tüm demokratik haklarına tecavüz etmek hakkında hükümet toplumun çoğunluğunu ikna etmiş durumda. Toplumun çoğunluğu “Bu işler yanlıştır” diye düşünmüyor. Dolayısıyla hükümet bunları yapabiliyor ve durduramıyoruz.

Zaman, moral bozma, eve çekilme, Avrupa’da iş arama zamanı değil.

Toplumun en geniş kesimlerine haksızlığın, hukuksuzluğun, OHAL’in yanlış olduğunu, “FETÖ’yü ezmek, terörü yenmek” bahanesinin geçerli olamayacağını anlatma zamanı. “Laik Cumhuriyet’i savunuyoruz” zırvalıklarına hiç kredi vermeden, umutsuzluğa ve korkuya kapılmadan.

Roni Margulies

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol