Irak ve Amerika, Ukrayna ve Rusya

23.03.2023 - 15:20
Roni Margulies
Haberi paylaş

Amerika’nın Irak saldırısının üzerinden yirmi yıl geçti.

Ve yüzyılımız başladığı gibi devam ediyor: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı Irak’ta yaşananlarla birçok açıdan aynı.

Her iki saldırı da günümüzde emperyalizmin ne anlama geldiğini iyi özetliyor.

Amerika’nın Irak’ta, Rusya’nın Ukrayna’da yaptıklarına dev bir yalan kampanyası eşlik etti.

Amerika saldırısını Irak’ta “kitle imha silahları” olduğu iddiasına dayandırıyordu. Birleşmiş Milletler görevlisi Hans Blix ve ekibi bir yıl boyunca Irak’ta bu silahları aradı, bulamadı. İşgalden sonra Amerikan görevlileri de tek bir silahın varlığını kanıtlayamadı. Hayalî silahlara ek olarak, Amerika Irak halkını diktatör Saddam’dan kurtaracağını, özgürleştireceğini iddia ediyordu.

Rusya, saldırısını Ukrayna’daki “faşist rejimi temizleme” amacına dayandırdı. Ne ilginçtir ki, faşistlerin elinde olduğu iddia edilen memleketin cumhurbaşkanı Yahudi! Dahası, bir önceki başbakanın döneminde Ukrayna hem başbakanı hem cumhurbaşkanı Yahudi olan dünyadaki sadece iki ülkeden biriydi!

Ders 1: Büyük emperyalist ülkeler bir yere saldırdığı zaman, söylediklerine inanmamak gerekir.

Amerika’nın Irak halkını “özgürleştirmesinin” maliyeti ne oldu? Doğrudan şiddet sonucu yaklaşık 300.000 Iraklının öldüğü tahmin ediliyor. Ama savaş ve işgalin tüm etkileri hesaba katıldığında toplam ölü sayısı bir milyon civarında.

Ayrıca, yaklaşık üç milyon kişinin ülke içinde göç etmek zorunda kaldığı tahmin ediliyor. Yani nüfusun onda biri yerinden yurdundan olmuş.

Rusya’nın Ukrayna’yı “faşistlerden temizleme girişiminin” maliyeti ne oldu? Savaş tüm barbarlığıyla devam ettiği için rakam bulmak zor, ama iki tarafta da on binlerce asker ve sivil öldüğü çok açık. Rusya, yeni askere alınmış, eğitimsiz askerleri cepheye sürdüğü için kayıplarının özellikle yüksek olduğu tahmin ediliyor.

Ayrıca, yaklaşık 8 milyon Ukraynalının ülke dışına kaçmak zorunda kaldığı, bir o kadarının da ülke içinde göç ettiği tahmin ediliyor. Yani nüfusun dörtte biri evini barkını terk etmiş durumda.

Ders 2: Büyük emperyalist ülkeler bir yere saldırdığı zaman, sonuç halk için yıkım, felaket ve ölüm oluyor.

Amerika’nın Irak’ta, Rusya’nın Ukrayna’da pek bir ekonomik çıkarı yok. (Amerika çoktandır Ortadoğu petrollerine muhtaç değil). Her ikisi de sadece ekonomik nedenlerle değil, dosta düşmana gövde gösterisi yapmak, dünya hegemonyası mücadelesinde avantaj kazanmak (veya avantaj kaybını engellemek) için savaşa girdi. 

Ders 3: Emperyalist ülkeler arasındaki ekonomik ve jeopolitik hegemonya mücadelesinde taraf olunmaz. Tutulacak tek taraf saldırıya uğrayan ülkenin halkıdır.

Roni Margulies

(Sosyalist İşçi)

 

Bültene kayıt ol