Enflasyon, emekçilerin cebindeki paranın zorla alınmasıdır

21.09.2022 - 09:40
Faruk Sevim
Haberi paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan New York'ta, Amerikan PBS kanalına verdiği demeçte, hayat pahalılığıyla ilgili olarak, "Enflasyon aşılamaz bir ekonomik tehlike değil, ben ekonomistim. Batı'da raflar boş ama bizde değil" diye konuştu. Erdoğan konuşmasında, batıda yüzde 8, yüzde 9 olan enflasyonun tehdit olduğunu söyledi, ama Türkiye’deki yüzde 80 enflasyon hakkında sadece “aşılamaz tehdit değil” dedi.

Oysa enflasyonun yoksullar için en önemli haksız vergilendirme olduğunu bütün ekonomi ders kitapları yazar. Enflasyon, cebimizdeki paranın devlet ve kapitalistler tarafından alınmasıdır ki bunu her gün yaşıyoruz. Cebimizdeki paranın alım gücünün düştüğünü gün be gün izliyoruz.

Buna rağmen Erdoğan’ın enflasyonu önemsemeyen tavrı, aslında bir çaresizliğin ürünü. Erdoğan, enflasyonun düşmeyeceğini, düşürülemeyeceğini anladığı için, konuyu başka noktalara çekmeye çalışıyor. Türkiye’nin ihracatından bahsediyor, rafların dolu olmasından bahsediyor. Oysa alım gücü düşen insanlar için, rafların dolu olmasının bir anlamı yok.

Bu arada Avrupa’da ve ABD’de rafların boş olduğu iddiası da gerçek dışı. Bu konuda sürekli aynı iddianın tekrarlanması, iddiayı gerçek yapmıyor.

Erdoğan “Tarım Kredi Kooperatiflerimizde ürünler çok çok ucuz fiyatla satılıyor”  dedi. Oysa geçen haftalarda araştırma şirketlerinin yaptığı incelemelere göre Tarım Kredi Kooperatiflerindeki fiyatlarla, zincir marketlerdeki fiyatlar arasında herhangi bir fark yok. Bazı ürünler ucuz, bazıları pahalı, ortalamada ise fiyat düzeyleri aynı.

Erdoğan son olarak “Türkiye'nin büyüme oranı yüzde 7,6. Dünyada şu anda ikinci sıradayız büyümede. Bu da bir şeyi gösteriyor" dedi. Türkiye büyüyor ama nasıl bir büyüme ise, 5 yıl önce dünyanın 17. büyük ekonomisi iken, şimdi 22. sıraya gerilemiş durumda. Kişi başı gelir 12 bin dolar seviyesinden 8 bin dolara inmiş durumda. Ücretlilerin milli gelirden aldığı pay, yüzde 40’lardan yüzde 20’lere indi.

Türkiye bugün dünyada en fazla kriz yaşayan ekonomilerden biri, enflasyon resmi olarak yüzde 80, gerçekte yüzde 181. Bankalarda gerçek faizler yüzde 40-50. Asgari ücret Türkiye’de 5 bin 500 lira, yani 300 dolar. Avrupa’da 2 bin euro, ABD’de 2 bin 400 dolar.

Avrupa’da, ABD'de işçiler, sendikalar ücretlerin yükseltilmesi için eylemlere başladılar. Türkiye’de de emekçiler, işçiler bütün bu ekonomik tablodan rahatsızlar ve bunu yaratan AKP-MHP iktidarından hesap soracaklar.

Faruk Sevim

Bültene kayıt ol