Emperyalist Terminatör

23.03.2022 - 12:37
Roni Margulies
Haberi paylaş

Arnold Schwarzenegger’in Rus milletine hitaben kaydettiği videoyu görmüş olabilirsiniz. Rusları ne kadar sevdiğini belirttikten ve Putin’e “Bu savaşı sen başlattın, sen durdurabilirsin” dedikten sonra, Rus halkına “Size yalan söyleniyor. Bu illegal bir savaş. Bütün dünyanın mahkûm ettiği anlamsız bir savaş uğruna hayatlarınız, vücutlarınız, geleceğiniz feda ediliyor” diyor. Dokuz dakikalık bir video.

Önce “Kim takar terminatörü?” diye düşündüm. Ama yanıldığımı anlamam uzun sürmedi.

Çok kısa süre içinde Twitter’da videoyu 25 milyon kişi izledi, 325.000 kişi retweet etti. Meğerse Schwarzenegger Rusya’da çok popülermiş.

Yine de videonun orada bir etkisi olacağını sanmıyorum.

Ama Türkiye’de çok izleyen olursa korkarım etkili olabilir.

En azından sol cenahta olumsuz bir etkisi olabilir:

“Schwarzenegger Amerikalı bir ayı olduğuna göre, herhalde Rusya’nın işgalinde Schwarzenegger’le aynı saflarda olup Ukrayna’yı destekleyecek değiliz!”

Doğrusu Türkiye solunda kimsenin tam da bu kadar gülünç olacağını düşünmüyorum. Ama Putin’i eleştirmenin emperyalizmle aynı saflara düşmek anlamına geleceğini düşünenler az değil.

Bütün siyasî hayatını Sovyetler Birliği’ne küfür etmekle geçiren Doğu Perinçek bugün Putin’in ayağına destek heyetleri gönderiyor.

On yıllar boyunca Sovyetler Birliği’ni “revizyonist” diye tanımlayan/eleştiren bir örgüt bugün yaptığı açıklamalarda “işgal” ifadesini bir türlü kullanamıyor.

Bir ülkenin 190.000 asker ve en gelişkin silahlarla komşusunun topraklarına girmesini kınayınca, lanetleyince emperyalizmle aynı saflara düşeceklerini niye düşünüyorlar?

Çünkü emperyalizmi Amerika ile ilgili bir şey zannediyorlar. “Amerika’nın dünyanın geri kalanına yaptığı kötülükler” olarak anlıyorlar.

Dolayısıyla, Amerika’yla itişen herhangi bir ülke iyi bir şey yapmış oluyor.

İyi de, o zaman Rusya’nın elli yıl boyunca bütün Doğu Avrupa ülkelerini adeta sömürgeleştirmesini nasıl anlayacağız? Afganistan’da, Çeçenistan’da yaptıklarına ne diyeceğiz?

Veya Türkiye’nin Ortadoğu’da, Kıbrıs’ta, Kuzey Afrika’da güç olabilmek için çabalamasını, sağa sola asker yollamasını nasıl yorumlayacağız?

Emperyalizm Amerika ile dünyanın kalanı arasındaki bir şey değil. Amerika, Çin, Avrupa ve Rusya arasında karmaşık bir jeopolitik ve ekonomik hegemonya mücadelesi. Ve bunların ayaklarının dibinde her bölgede daha az güçlü alt-emperyalist ülkeler kendi çıkarlarını dayatmaya çalışıyor. 

Rusya 30 yıl önce geri düştü, şimdi tekrar ‘büyükler’ arasına girmeye çalışıyor. ABD ile Avrupa bunu engellemek istiyor.

Sosyalistlere düşen, ülkeler arasında taraf tutmak değil, basit bir ABD düşmanlığı yapmak değil, her durumda uluslararası işçi sınıfının çıkarlarını kollamaya çabalamak.

Roni Margulies

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol