Irkçılığı köpürtenler hesap vermelidir

07.08.2021 - 19:19
Deniz Güngören
Haberi paylaş

Her geçen gün ırkçılığın sıradanlaştığı, dehşet ve öfke verici yeni bir olaya tanık oluyoruz.

Göçmenlerin suya erişim hakkına saldırmasıyla gündeme gelen ırkçı Bolu belediye başkanı kendisini eleştirenlere “alnını karışlarım” diye cevap verirken, Çorum’un Sungurlu ilçesinin belediye başkanı, göçmenlere “namussuz” diyerek hakaret ediyor.

Bir yerel radyo programının, “Sakallı Afgan kadınlar değil de Ukraynalı bayanlar gelse seve seve evimize alırız” demeyi espri sanan sunucusu ise, kendisine yöneltilen eleştirilere “maksadını aştı” diye cevap verip hayatına devam edebiliyor.

Bu kişiler nefret suçu işliyorlar. Ancak başlarına hiçbir şey gelmediği gibi hırlayıp gürlemeye, tehditler savurmaya devam ediyorlar.

Bunların nefret söyleminin cezasız kalışı ise başka ırkçılara gönül rahatlığıyla nefret saçma cesareti veriyor.

Güya şaka yapıyor olmanın veya “vatanını terk eden namusunu da terk eder” gibisinden şoven milliyetçiliğin arkasına sığınmaları kimseyi yanıltmasın: bunun adı ırkçılıktır ve ırkçılık insanlık suçudur. Göçmenleri düşmanlaştıran, insan değil parazit gibi göstermeye çalışan tüm bu kişiler de bir insanlık suçuna ortak oluyorlar.

Bununla birlikte fakirlikten işsizliğe, çevre felaketlerinden sağlık ve eğitimdeki yetersizliklere, emekçilerin hayatını günden güne daha da yaşanmaz hale getiren tüm sorunların gerçek sorumlularını koruyorlar; üstelik bu, iktidara muhalefet adı altında yapılıyor!

Nefreti ve ırkçılığı sıradanlaştıranların topluma yaptığı kötülük hiçbir şeyle ölçülemeyecek kadar büyüktür. Fakir ve savunmasız göçmenleri canavar gibi gösterenler, emekçilerin tek gerçek gücünü, dayanışmayı ellerinden almaya çalışıyorlar.

Bu kişiler hesap vermelidir. Açıkça ırkçılık yapan belediye başkanları görevden alınmalı ve siyasi partilerinden ihraç edilmelidirler. Gazeteci veya komedyen kılığındaki nefret simsarları ise kanunen hesap vermelidir.

Ancak hepsinden önemlisi ırkçılığa karşı mücadeleyi büyütmeliyiz. Çünkü göçmenlerle yan yana yürümeden hiçbirimize kurtuluş yok:

Göçmenler kardeşimizdir!

Deniz Güngören

Bültene kayıt ol