Antikapitalistler'den imza kampanyası: Hayvanların yaşam hakkı yasası! Hemen, şimdi!

14.03.2021 - 12:18
Haberi paylaş

"Hayvanları korumaya yönelik gerçek bir yasa talep ediyoruz!" diyen Antikapitalistler imza kampanyası başlattı.

İmzaya açılan metin şöyle:

Erdoğan ile AKP’li bakan ve milletvekilleri, hayvanların korunması için yeni bir yasa çıkarılacağını açıklamış, Özlem Zengin 3 Şubat’ta yaptığı açıklamada  hükumetin hazırladığı yasa tasarısının iki hafta içerisinde Meclis’te olacağı söylemişti. 

TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu, Şubat 2019’da beş parti grubunun ortak önergesiyle kurulmuş ve Ocak 2020’de meclise bir taslak raporu sunmuştu. Fakat bir yılı aşkın süre geçmesine rağmen beklenen yasa bir türlü çıkmamıştı. O günden bugüne sayısız hayvan öldürüldü, şiddete uğradı. Bu cinayetler ve diğer şiddet olayları; daha fazla bekleyecek zamanımızın olmadığını, hayvan haklarının korunmasına yönelik bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini göstermektedir. 

11 Mart Perşembe günü, TBMM’de AKP milletvekilleri tarafından bir toplantı düzenlendi. 50’ye yakın hayvan hakları savunucusu, meslek örgütü ve hayvan korumacının katıldığı toplantıdan yansıyanlar hazırlanan düzenlemenin hayvanların yaşam hakkını savunanların taleplerinin çok gerisinde olduğunu gösterdi. Genel söylemler dışında AKP tarafından hazırlanan yasa teklifinin ayrıntıları gündeme getirilmedi. 

Bize çok acil bir hayvan hakları yasası gerekiyor. Fakat içinde “hayvan” geçen herhangi bir yasa değil; hayvanların temel haklarını tanıyan ve bu hakları korumayı esas alan bir yasa. Yakında Meclis’e sunulması beklenen yasa tasarısıyla ilgili öngörüler ve açıklamalar, yasanın hayvan haklarına ilişkin eksiklikleri gideremeyeceği konusunda bizi endişelendiriyor. 

- Yeni yasa tasarısında hayvanları canice öldürenlere 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası, hayvanlara eziyet edenlere ise 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası öngörüldüğü söyleniyor. Bu cezalar “Hayvana yönelik şiddete hapis cezası geliyor” izlenimi verilerek sunulsa da failler alt sınırdan ceza aldıkları takdirde bu cezanın adli para cezasına çevrilmesiyle ya da ertelenmesiyle hayvan katillerinin bir gün dahi hapis yatmayacağını biliyoruz. Bunu onlar da biliyorlar. Fakat hayvan katillerinin cezalandırılmasını adliye ve cezaevlerindeki yükün artması kadar önemsemiyorlar. Adliyelerin, cezaevlerinin yükünün artması; hayvan katillerinin, tecavüzcülerinin, şiddet faillerinin cezasız kalmasına ve diğer hayvanların da hayatını tehdit etmesine neden olamaz.

- Yeni gelen teklifte hayvanat bahçelerinin ‘doğal yaşam alanları’ ismiyle faaliyetlerine devam edeceği öngörülüyor. İsmi ne olursa olsun hayvanların kafeslere, betonlara hapsedilmesini kabul etmiyoruz. Türkiye’de faal haldeki 40 hayvanat bahçesi kurtarma ve rehabilitasyon merkezlerine dönüştürülmeli, yenilerinin açılması ise yasaklanmalıdır. Hayvanlar eğlence aracı olmadığı gibi sermayenin kullanımına açık araçlar da değildir. 

- Türkiye’de bulunan 10 yunus parkı kapatılmalıdır. Yunus parkları işletmecileri, kendilerini meşrulaştırmak adına yunus parklarını bir terapi merkeziymiş gibi sunarak yalnız hayvanların değil; başta nöroçeşitli bireyler olmak üzere insanların da haklarını ihlal ediyor. Türk Psikologlar Derneği, Ceviz Otizm, Tohum Otizm Vakfı gibi bu konuda söz sahibi olan kurumların yunus parklarının özel gereksinimli çocuklara ve ailelerine maddi manevi zarar verdiğini bildirmesine ve yunus parkı işletmecilerinin iddialarını bilimsel olarak çürüten çalışmalarına rağmen sermayenin sesi, bilimin sesini bastırıyor ve uzmanların böyle bir terapi olmadığını ısrarla söylemesine rağmen “yunusla terapi” hala kabul görebiliyor.  Sermayenin çıkarlarını değil; hayvanların haklarını koruyan bir yasa istiyoruz!

- Petshoplarda hayvan satışının yasaklanıp internette satışların devam ettiği bir düzenleme, hayvanların satılabilecek birer eşya değil; hissedebilen canlılar olduğu gerçeğini yok saymaktadır. Petshoplarda ya da internette hayvanların bir meta gibi alınıp satılmasını kabul etmiyoruz. 

- “Şiddet içermediği” iddiasıyla hayvanların dövüşlerinin sürdürülmesi kabul edilemez. Hayvan dövüşleri, geleneksel olup olmamasına bakılmaksızın tamamen yasaklanmalıdır. 

- Sokakta yaşayan, ormanlara terk edilen hayvanların düzenli ihtiyaçlarının karşılanması ve bakımlarının yapılması için devletin ve yerel yönetimlerin kaynak ayırması karar altına alınmalıdır.

- Avcılık hobi ya da spor değil, cinayettir. Avcılık herhangi bir taviz verilmeksizin tüm hayvanları kapsayacak şekilde yasaklanmalıdır. 

- “Yasaklı/tehlikeli ırk” tanımları kabul edilemez. Tehlikeli olan bu hayvanlar değil; onları silah olarak kullananlardır. “Yasaklı/tehlikeli” olarak damgalanan hayvanlar rehabilite edilmeli ve yuvalandırılmalıdır. 

- Belediyelerin tedavi için aldığı hayvanı aldığı noktada bırakmasını gerektiren 5199 no’lu kanunun 6. maddesine dokunulmamalıdır. 

- Mevcut yasada eşitsizlik doğuran “sahipsiz-sahipli” hayvan ayrımı kaldırılmalı ve yerine bu ayrımın fiili olarak sürmesine neden olacak başka bir ayrım getirilmemelidir. Sahipsiz olması, bir hayvanı haklarından mahrum bırakamaz.

- Hayvan deneyleri sonlanmalı, alternatif bilimsel yollara başvurulmalıdır. 

- Barınaklar, 7/24 kamera sistemiyle herkes tarafından erişilebilir olmalıdır. 

- Kürk ve deri çiftlikleri kapatılmalıdır.

- Her sene yüzlerce kuşu öldüren, patlama riski nedeniyle insan hayatı için büyük tehlike arz eden havai fişekler yasaklanmalı.

- Hayvanların yük taşımak amacıyla kullanılmasına son verilmeli.

Özetle hayvanların alınıp satılacak eşyalar ya da eğlence araçları olmadığını, doğuştan gelen haklara sahip hissedebilen canlılar olduğunu kabul eden bir yasa istiyoruz.

Hiçbir gelenek, hiçbir menfaat hayvan haklarının ihlal edilmesine bir bahane oluşturmaz. Tüm hayvanların doğuştan gelen hakları vardır. Bu hakları tanımayan bir yasa, hayvanları koruyamaz. Biz hayvanların taşıt, giysi ya da eğlence aracı olmadığı bir dünya için mücadele etmeye devam ederken yöneticilerin hayvan haklarına kendilerinin ve sermayenin çıkarlarına ters düşmeyecek şekilde tavizlerle dolu yaklaşımını kabul etmiyoruz. Hayvan Hakları Araştırma Komisyon Raporunda belirtilen ve hayvan hakları savunucularının yıllardır tekrarladığı taleplere uygun; hayvanları korumaya yönelik gerçek bir yasa talep ediyoruz!

Antikapitalistler

(İmzanızı [email protected] adresine e-posta yollarak verebilirsiniz)

Bültene kayıt ol