Ne kadar makul bir sistem

11.01.2021 - 12:48
Roni Margulies
Haberi paylaş

Tanıdığım Sars-CoV-2 virüsü, Covid-19 salgınının yanı sıra ikinci bir salgına daha sebep oldu. 2020 boyunca yaşanan ikinci salgın, milyarderlerin daha da zenginleşmesi oldu.

Washington Post gazetesinin 1 Ocak günü yayınlanan haberine göre, bir bütün olarak milyarderler grubunun toplam servetine salgın aylarında 1 trilyon dolar eklendi (yani 1.000.000.000.000 dolar!)

Bu artışın yaklaşık beşte biri sadece iki kişinin cebine girdi.

Biri Amazon’un CEO’su (ve ayrıca Washington Post’un sahibi) Jeff Bezos, diğeri Tesla ve SpaceX ile ünlü Elon Musk.

Musk’ın servetine geçen Ocak ayından bu yana 132 milyar dolar eklenmiş ve böylece serveti bir yıl içinde beş kat artmış! Bezos ise servetine bir yılda 70 milyar dolar eklemiş ve toplam mal varlığı böylece 186 milyar dolara ulaşmış.

Trilyon ve milyar dolarlar normal insanlar açısından kolayca anlaşılır rakamlar değil. Evet, 10 dolar, 100 dolar, hatta 1000 dolar bile anlaşılabilir, elimde olsa ne yapacağımı düşünebilirim, ama milyar dolar da neymiş!

Karşılaştırma yapabilmemizi kolaylaştırmak için İngiltere’de gelir düzeyleriyle ilgili yeni yayınlanan bazı rakamlar vereyim.

Geçtiğimiz cuma günü yeni yılın ilk günüydü ya. Büyük bir İngiliz şirketinin CEO’su benim bu yazıyı yazdığım çarşamba gününün akşamı (yani dördüncü işgününün sonunda), ortalama bir İngiliz işçisinin bütün yıl boyunca alacağı ücretten daha fazla para kazanmış olacak!

Yüz büyük şirketin CEO’ları yılda ortalama 3,6 milyon sterlin maaş alıyor. (Bu para, kazandıkları toplam gelir değil, mal mülk borsa filan değil, sadece aldıkları aylık maaşların toplamı). Bir işçinin yıllık kazancı 31.460 sterlin olduğuna göre, CEO’lar işçilerden 115 kat daha fazla kazanıyor.

Ocado adlı, internet üzerinden süpermarket satışları ve dağıtımı yapan şirketin CEO’su Tim Steiner hiç ünlü değil, Bezos ve Musk gibi süper zenginler arasında değil. Geçen yıl 58,7 milyon sterlin maaş aldı. Ocado çalışanlarının ortalama ücreti 22.500 idi. Hesaplamaya çalışmayın, hemen söyleyeyim: Steiner’ın maaşı Ocado işçilerininkinin 2605 katıydı!

Dünya nüfusunun bütünü korku içindeyken, işini, işyerini, gelirini kaybederken bir avuç insanın milyoner, milyarder, trilyoner olmasını sağlayan bir sistem!

Ne kadar makul, değil mi?

Roni Margulies

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol