Krize yanıt: Birleşik işçi mücadelesi

02.09.2020 - 17:58
Faruk Sevim
Haberi paylaş

Dünya çapında ekolojik felaketler giderek çoğalırken, kapitalizm, pandemiyle birlikte özellikle ekonomi alanında derin bir krize girmiş bulunuyor.

Kapitalist merkezlerdeki finans kuruluşları bu krizi, 20. yüzyılın “1929 Büyük Buhran” yıllarıyla kıyaslıyor. Kapitalist devletlerin açıkladığı, 2020 yılının Nisan-Haziran (2. çeyrek) dönemine ilişkin ekonomi verileri krizin derinliğini ortaya koyuyor. 

Hem pandemiyi sağlık sistemlerinin çöküşüyle yaşayanlar, hem de süreci “başarılı” götürdüğünü iddia eden kapitalist devletler, ekonomilerinde “rekor” küçülme oranları kaydediyorlar. 

Pandemiyle birlikte sağlık sistemi çöken ABD ekonomisi 2020 yılının ikinci çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33 daralarak rekor seviyede küçüldü. 

Salgını ağır yaşayan ülkelerden biri olan Fransa, ekonomisinde, 2. çeyrekte yüzde 14 oranında tarihi bir küçülme gerçekleşti. 

Avrupa Birliği’nin en büyük ekonomisi olan Almanya 2020 ikinci çeyreğini ‘tarihi’ küçülmeyle geride bıraktı. Ekonomi geçen yıla kıyasla yüzde 12 küçüldü. 

Türkiye ekonomisinin de ikinci çeyrekte yüzde 12 küçüldüğü tahmin ediliyor.

Devlet bütçelerini şirketlerin kurtarılması için cömertçe harcayan kapitalist devletler, boşalan kasalarını yeniden doldurmak için saldırıyorlar.

Sağlıktan eğitime, emeklilik yaşının yükseltilmesinden işçi aylıklarının ve ücretlerin reel olarak düşürülmesine, işten atmalardan işsizlik sigortalarına, doğrudan vergilerden dolaysız vergilere kadar işçilerin pek çok hakkı gasp ediliyor.

Kapitalizmin küresel çapta ağırlaşan krizinin yükünü işçi sınıfı ve emekçilerin sırtına yıkma saldırıları, emek-sermaye çatışmasını kaçınılmaz olarak daha da keskinleştirerek sınıf mücadelesini yükseltecektir. 

İşçi sınıfı ve emekçiler, bilinçli ve örgütlü bir hazırlıkla bu sınıf mücadelesine katılabildikleri oranda, kapitalizmin krizi işçilerin ve emekçilerin lehine son bulabilir. Aksi takdirde kapitalizm tüm dünyayı daha ağır bir yıkımla karşı karşıya bırakacaktır.

Bir yandan pandemi, diğer yandan ekonomik ve ekolojik kriz üstüne gelirken, işçi sınıfı tüm ezilenlerin sözcüsü olacak bir mücadeleyle, bu üç krizin de faturasını, sorumlularına yüklemek için birleşmelidir. 

Bu mücadele, işçiler ve emekçiler birleşik bir işçi cephesinde bir araya gelirse, başarıya ulaşabilir.

Antikapitalist Blokta bir araya gelen işçi ve emekçiler, birleşik bir işçi cephesinin oluşturulması için çaba gösterecektir.

Faruk Sevim

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol