Irkçılığa yer yok

04.07.2020 - 10:32
Roni Margulies
Haberi paylaş

​“Irkçılığa dünyada da yer yok, sosyal medyada da yer yok."

Bu sözlerin sahibi Amerika’daki ırkçılık karşıtı devasa hareketin militanlarından biri değil. Hatta adamın gerçekten ırkçılığa karşı olduğundan bile emin değilim.

Ama adam Coca-Cola şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı ve Coca-Cola satması gerek. Belli ki, ırkçılığa karşı bir jest yaptığı taktirde bu garip meşrubatın daha çok satılabileceğini, yapmadığı taktirdeyse satışların düşebileceğini düşünmüş.

Yaptığı jest laftan ibaret de değil.

Amerika’da bir zamandır ‘Kâr İçin Nefrete Hayır’ kampanyası Facebook’u hedef alıyor. Facebook nefret söylemi içeren yazıları ve reklamları engellemeyi reddediyor, ufak tefek önlemlerle meseleyi geçiştirmeye çalışıyor.

Coca-Cola Başkanı sosyal medyaya 30 gün boyunca reklam vermeyeceklerini ilan etti.

Coca-Cola’ya 90 kadar başka dev şirket de katılınca, Facebook’un hisse senetleri yüzde 8 oranında değer kaybetti, şirketin piyasa değeri 56 milyar dolar düştü. En acıklısı da şu: Hisselerin değeri düşünce Facebook kurucusu Mark Zuckerberg kişisel servetinde 7,2 milyar dolarlık bir kayıp yaşadı!

Irkçılık karşıtı hareketin etkileri bununla sınırlı kalmadı.

Princeton Üniversitesi Amerika’nın önde gelen üç beş üniversitesinden biri.

Geçen hafta üniversitenin rektörü ana yerleşkede Amerika’nın eski cumhurbaşkanlarından birinin ismini taşıyan bir binanın adının değiştirileceğini ilan etti.

Üniversitenin fahrî rektörlüğünü de yapmış olan eski başkan, Woodrow Wilson. Birleşmiş Milletler’in öncülünün kuruluşuna önayak olmuş, Wilson Prensipleri’ne adını vermiş, 1913-1921 yıllarının cumhurbaşkanı.

Yani üçüncü dereceden, önemsiz bir eski devlet görevlisi veya üniversite hocası değil ismi silinecek olan.

Niye silinecek peki?

Wilson ırkçı olduğu için.

Siyahlarla beyazların yaşam alanlarını ayırmak gerektiğine inandığı ve bunu bir dizi hükümet kurumunda uyguladığı için.

Fahrî rektörlüğü döneminde Princeton’a siyah öğrenci alınmasını engellediği ve Ku Klux Klan hakkında olumlu sözler ettiği için.

Wilson’un adının silineceği haberinin ertesi günü Florida’da biri Trump’ı destekleyen, biri karşı olan iki gösteri gerçekleşti. Trump, taraftarlarından birinin bir siyaha “White power” (beyaz güç veya iktidar) diye bağırdığı bir videoyu sosyal medyada paylaştı.

Öyle bir kıyamet koptu ki, Trump 90 dakika sonra paylaşımını silmek zorunda kaldı.

Ve aynı gün Amerika 44.000 yeni covid-19 vakası ile rekor kırdı. Bir önceki rekor 40.000 yeni vaka ile bir önceki gün kırılmıştı.

Trump düştüğünde bunun etkisini sadece Amerika değil bütün dünya hissedecek.

Roni Margulies

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol