(Video) Çağdaş Felsefe Tartışmaları estetik, sanat ve sol tartışmasıyla sona erdi

18.06.2021 - 11:19
Haberi paylaş

Antikapitalist Öğrenciler tarafından düzenlenen Çağdaş Felsefe Tartışmaları üçüncü günündeki oturumla sona erdi. 

17 Haziran Perşembe akşamı yapılan program, Ferda Keskin’in sunumuyla başladı. 

Ferda Keskin sunumunda şunları söyledi:

“Sol her zaman tartışır: Sanatın, estetiğin siyasi işlevi var mıdır? Buna nasıl katkıda bulunabiliriz, nasıl destekleriz, nasıl teorize edebiliriz? Burada önemli bir dal olarak edebiyat var. Lenin, Troçki, Adorno, Marcuse, Lukacs’ın bu konuda yazıları, analizleri var.

Fransa’da gelişen bir edebiyat geleneği var. Thompson ve Terry Eagleton var. Konu sadece edebiyatla sınırlı değil. Özellikle sanatın ön kabullerinin ele alınması ve eleştirisi söz konusu. Bu eleştiriler bir tarih felsefesi de barındırmak zorunda.”

Daha sonra Antikapitalist Öğrenciler’den Tibet Şahin, Marcuse’nin düşüncülerini analiz etti, sanata bakış açısını anlattı, şunları söyledi:

“Marcuse, Ortodoks Marksizm’in sanat anlayışını eleştirir. Ortodoks Marksizm’e göre sanatın bir sınıfı destekleyen karakteri olmak zorundadır. Sosyalist gerçekçilik sanat anlayışında, sanat bir süreci temsil edemez, sadece sınıfın çıkarına hizmet eder. Sanat ekonominin yansımasıdır. Marcuse diyor ki, sanatı böyle tanımlarsanız, boş bir tanım yapmış olursunuz, onun özerkliğini görmemiş olursunuz.

Marksist tez, sanatı sınıf ilişkileri içinde değerlendirmek gerektiğini söyler, Marcuse de öyle yapar. Bu noktada benzer düşünürler. Sosyalist gerçekçilik sanatı basitleştirir. Üst yapı hâline getirir, diğer uç fikir ise sanatı bulutların üstüne yükseltir. Doğrusu ise bu ikisinden farklı olarak sanata diyalektik bakmak demektir. ‘Sanat edilgen değildir’ der Marcuse.

Sosyalizm estetik bir ütopya değildir. Diyalektik bir rasyonalitedir.”

Furkan Kemer ise Georg Lukács’ın sanat anlayışını anlattı ve “Lukács’ın estetik konusunda önemli analizleri vardır. Gerçekçiliğe yeni tanımlar getirdi, devrimci gerçekçiliği, naturalizmden ayırmaya çalıştı” dedi.

Toplantının videosunu izlemek için:

Bültene kayıt ol