Enternasyonal Sosyalizm: Teorik politik derginin 12. sayısı çıktı!

05.05.2023 - 10:54
Haberi paylaş

Enternasyonal Sosyalizm’in 12. sayısı seçim gündemiyle açılıyor. 

Derginin ilk makalesi, Şenol Karakaş’ın kaleme aldığı “Seçimlerin Ardından Direniş Alanları.” 

Ardından Esra Akbalık’ın “Depremin Gösterdikleri: Yıkım ve İnşanın Politikliği Üzerine” başlıklı makalesi geliyor. 

Türkiye’nin öne çıkan bu iki gündemini Fransa’daki muazzam direniş takip ediyor: “Fransız Başkaldırısı”. Frédéric Lordon’un kaleme aldığı yazı bizlere Fransa’da yaşanmakta olan işçi mücadelesinin fevkalade bir özetini sunuyor. 

Fransa direnişini, dört makaleden oluşan özel bir dosya takip ediyor. 

Bu bölümün ilk makalesi Selim Deringil’in kaleme aldığı “Osmanlıyı Nasıl Bilirdiniz”. 

Ayşe Hür’ün kaleme aldığı “15 Soruda İttihatçılık” başlıklı makale ise, İttihat ve Terakki Cemiyeti (İTC) tarihini derinlemesine inceliyor. 

Hakan Tahmaz’ın “İkinci Yüzyılda Yanlış Cumhuriyet ve Kürt Sorunu” başlıklı makalesi “İttihatçılardan devralınan tenkil, tehcir ve mübadele yöntemlerinin yeni biçimlerle” uygulanışı, diğer bir deyişle, Mustafa Kemal ve mücadele arkadaşlarının “cumhuriyeti Osmanlı’dan geri kalan siyasal,  sosyal ve kültürel mirasla bir ‘Sünni Müslüman Türk ulusu’ yaratma mantığı üzerinde inşa etmesinin” bir sonucu olarak yaşanan Kürt sorununu ele alıyor

Özel dosyanın “İşçi Sınıfının Vatanı Varmış Galiba” başlıklı son yazısında Roni Margulies, Türk solunun milliyetçiliğini mercek altına alıyor.

Bu bölümü sırasıyla; Canan Şahin’in yazdığı “Trans Hakları, Aşırı Sağ, Trans Dışlayıcı Radikal Feminizm ve Kapitalizm”, Tomas N. Rotta ve Edemilson Parana tarafından kaleme alınan “Dijital Meta Olarak Bitcoin” ve Joseph Choonara’nın “Kidron’un Sürekli Silahlanma Ekonomisini Yeniden Düşünmek” adlı makaleleri takip ediyor.

Enternasyonal Sosyalizm’in 13. sayısı okurlarımızla sonbaharda buluşacak. Mike Davis’i, Alex Callinicos’un kaleminden; John Molyneux’yu ise Memet Uludağ’dan okuyacak olan sizlere bir sonraki sayımızda görüşmek üzere, aramızdan ayrılan yoldaşlarımız Davis ve Molyneux’ya da kendilerini mücadelemizde yaşatacağımızın sözünü veriyoruz.

Bültene kayıt ol