Otoriter Putin rejimi LGBTİ+ hareketi 'aşırılıkçı örgüt' diyerek yasakladı

03.12.2023 - 14:12
Haberi paylaş

Rusya Yüksek Mahkemesi, "uluslararası LGBT (lezbiyen, gay, biseksüel ve transseksüel) hareketi"nin ülke genelindeki faaliyetlerini yasakladı. Hafta sonu da kulüplere baskınlar yapıldı.

Rusya’da Yüksek Mahkeme Perşembe günü İçişleri Bakanlığı'nın "uluslararası LGBTİ+ hareketini aşırılık yanlısı olarak tanıma ve Rusya'daki faaliyetlerini yasaklama" yönündeki idari başvurusunu onaylama kararı aldı. Rus medyasına göre Yargıç Oleg Nefedov'un kararı derhal yürürlüğe girecek. Böylece Rusya'da LGBTİ+ aktivizmi ve muhtemelen açık LGBTİ+ yaşamı, bundan böyle hapisle cezalandırılabilecek.

"Aşırılık yanlısı faaliyetlerle mücadele" yasası kapsamındaki söz konusu başvuru, iki hafta önce fazla ayrıntı verilmeden duyurulmuştu. İçişleri Bakanlığı, "Rusya Federasyonu topraklarında faaliyet gösteren LGBTİ+ hareketinin faaliyetlerinde, sosyal ve dinsel nefrete teşvik de dahil olmak üzere, aşırılık yanlısı bir yönelimin çeşitli işaret ve tezahürlerinin tespit edildiğini" ifade etmişti.

Bağımsız medya ve insan hakları örgütleri, "LGBTİ+ hareketi "nin tam olarak kimlerden oluştuğunun ve tam olarak neyin aşırılık teşkil ettiğinin belirsiz kalmasını eleştirmişti.

Rusya Ceza Kanunu'nun 282. Maddesine göre, aşırılık yanlısı olarak sınıflandırılan bir derneğin faaliyetlerini organize etmek on yıla kadar hapisle, bu tür faaliyetlere katılmak ise altı yıla kadar hapisle cezalandırılabiliyor. Ülkede halen “eşcinsellik propagandası” yapılmasını yasaklayan bir kanun var ve propaganda olarak görülen faaliyetler bu kanun kapsamında para cezasına çarptırılıyor. 

“LGBTİ+ hareketinin” yasaklanmasının ardından Moskova'da LGBTİ+’ların devam ettiği gece kulüplerine baskınlar düzenledi. Medya ve sosyal ağlarda yer alan haberlere göre, polis memurlarının Moskova'daki kulüplerde uyuşturucu bahanesiyle arama yaptığı söyleniyor. Polisin ayrıca insanları tutukladığı ve yabancıların kimliklerinin fotoğraflarını çektiği de söyleniyor.

Petersburg'daki bir mahkeme de kısa bir süre önce müzik yayını yapan bir televizyon kanalını, iki kadın arasında geçen bir aşk sahnesinin yer aldığı bir klibi yayınlamasından ötürü para cezasına çarptırmıştı. Kanal, bu para cezasına eşcinsel aşkın kamuya açık tasvirini suç sayan "eşcinsellik propagandası" yasağının ihlal edildiği gerekçesiyle verilmişti.

Bültene kayıt ol