Çin: LGBTİ+ merkezi yetkililer tarafından kapatıldı

26.05.2023 - 10:31
Haberi paylaş

Pekin'de LGBTİ+ bireyleri destekleyen önde gelen bir kuruluş, 22 Mayıs günü faaliyetlerine son verdiğini duyurdu. 

Resmi Çin makamları, Pekin'de LGBTİ+ haklarını savunan bir merkezi kapattı. Merkezden Pazartesi günü yapılan açıklamada, "Kontrolümüz dışındaki koşullar nedeniyle Pekin LGBTİ Merkezi'nin faaliyetlerini bugün durduracak olmasından derin üzüntü duyuyoruz" denildi.

Faaliyetlerine 2008'de başlayan merkez, neden kapandıklarına dair başka bir gerekçe belirtmedi. Merkez LGBTİ+ bireylere ruh sağlığı terapileri, tıbbi yardım ve sosyal destek sunuyordu. Ayrıca araştırma çalışmaları ve uzman ağlarının geliştirilmesiyle de tanınıyordu. Merkezin amaçlarından biri de, LGBTİ+ bireylerin karşılaştığı zorluklar konusunda farkındalık yaratmaktı.

Baskılar artıyor

Pekin LGBTİ+ Merkezi’nin kapatılması, Çin'deki queer örgütlerin içinde bulunduğu gergin durumu gözler önüne seriyor. Güvenliğinden endişe ettiği için adının açıklanmasını istemeyen Çinli bir aktivist, Pekin’deki merkezin ülkedeki "ne ilk merkez ne de en büyüğü" olduğunu, ancak başkentte bulunmasından ötürü Çin'in queer hareketini bir bütün olarak temsil ettiğini söyledi.

1997 yılından bu yana eşcinsellik Çin'de cezayı gerektiren bir suç değil. Ancak eşcinsel evlilikler hâlâ yasak ve LGBTİ+ konusu tabu olmayı sürdürüyor. Başkan Xi Jinping'in 2015 yılında göreve gelmesinden bu yana Çin, LGBTİ+’lar üzerindeki baskılarını artırdı. Örneğin, stratejik davalar yoluyla queer hakları için kampanya yürüten Çin LGBTİ+ Hakları Savunuculuğu, 2021 yılında dağıtıldı. Pekin'deki Tsinghua Üniversitesi, Temmuz 2022'de gökkuşağı bayrakları dağıttıkları gerekçesiyle cezalandırdı.

Eşcinsel aşk ilişkilerinin filmlerde gösterilmesine de izin verilmiyor. Geçen yıl, eşcinsel ve biseksüel erkekler için bir arkadaşlık uygulaması da uygulama mağazalarından kaldırıldı.

Bültene kayıt ol