İspanya: Cinsiyetin yasal olarak tanınması için beyan yeterli olacak

24.12.2022 - 09:29
Haberi paylaş

İspanya’da cinsiyeti beyanla değiştirmeye izin veren yasa mecliste onaylandı. İskoçya’da da aynı yasa Meclis’ten geçti, 2023’te yürürlüğe girecek.

İspanya’nın alt meclisi 22 Aralık’ta 16 yaşından büyük kişilerin herhangi bir tıbbi gözetim olmaksızın yasal olarak kayıtlı cinsiyetlerini değiştirmelerine izin veren yasayı onayladı. Merkez sol koalisyon hükümeti tarafından hazırlanan yasaya göre, 12 ve 13 reşit olmayan kişiler bu değişikliği yapmak için bir hakimin iznine ihtiyaç duyarken, 14 ila 16 yaşındakilere ebeveynlerinin veya yasal vasilerinin eşlik etmesi gerekiyor.

18 aydır ülke gündeminde olan yasa tasarısını sol koalisyon hükümeti hazırladı, sağcı muhalefet partileri karşı çıktı.

Bu yasadan önce İspanya’da yaşayan translar cinsiyet kimliğini yasal olarak belirleyebilmek için doktorlardan oluşan bir heyet tarafından yaklaşık iki yıl boyunca takip ediliyor ve doktorlar tarafından cinsiyet disforisi yaşadıklarının onaylanması gerekiyordu.

Aynı gün İskoç Parlamentosu da benzer bir yasa çıkardı. Bu yasayla İskoçya Birleşik Krallık'ın tıbbi sertifikaya ihtiyaç duymadan belgelerde cinsiyetlerini beyan etmesine izin veren ilk bölgesi haline getiriyor.

İskoç hükümeti, 2023'te yeni sürecin ne zaman yürürlüğe girmesini istediğine henüz karar vermedi.

Türkiye’de cinsiyetin tanınması hakim iznine bağlı ve bir dizi tıbbi zorunluluğu gerektiriyor.

Bültene kayıt ol