Rusya: 'LGBTİ+ propagandası' yasaklandı

30.11.2022 - 13:59
Haberi paylaş

Rusya parlamentosu ülkede yetişkinler arasında “LGBTİ+ propagandası” yapılmasını yasaklayan bir yasayı kabul etti. Yasaya göre filmlerde, internet ortamında, reklamlarda ve genel olarak kamusal alanda “geleneksel olmayan cinsel ilişkiler” özendirilemeyecek.

Bu yasadan önce de 2013 yılında 18 yaşından küçükler arasında “geleneksel olmayan cinsel ilişkileri” yasaklayan bir yasa çıkarılmış, eşcinsel eylemcileri tutuklamak için bu yasa bahane edilmişti. Yeni yasaya göre kişilere 400.000, örgütlere ise 5 milyon rubleye kadar para cezası verilebiliyor. Rusya vatandaşı olmayanlar ise bu yasayla birlikte hapis cezasına çarptırılabilecek ve ülkeden sınır dışı edilebilecekler. Rusya’daki Putin yönetimi, LGBTİ+ bireyler karşısında her zaman Rus Ortodoks Kilisesi ile birlikte muhafazakâr değerleri savundu, geleneksel aileyi öne çıkardı. 

Rusya’da eşcinsellik 1917 Ekim devrimi ile suç olmaktan çıkarılmış, Stalin döneminde yeniden suç haline getirilmişti. Rusya’da Ukrayna işgali Putin’in propaganda çabalarını artırmasına neden oldu. İşgali desteklemeye yönelik militarist söyleme, dünyanın her yerinde olduğu gibi muhafazakâr değerlerin savunusu ve LGBTİ+ karşıtlığı eşlik ediyor. 

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol