'LGBTİ+’ların ve LGBTİ+ örgütlerin yanındayız'

24.06.2022 - 11:38
Haberi paylaş

İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı, Onur Haftası etkinliklerinin yasaklanmasını İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesinde yaptığı basın açıklamasıyla protesto etti:

“LGBTİ+ mücadelesi bu yıl da Onur Haftası etkinliklerine yönelik yasaklama ve engelleme politikasıyla karşı karşıya.

20-26 Haziran tarihlerinde Beyoğlu ve Kadıköy’de gerçekleştirilmesi planlanan 30. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası etkinlikleri Beyoğlu ve Kadıköy Kaymakamlıkları tarafından yasaklandı. Böylece 12 yıl boyunca barışçıl ve kitlesel bir şekilde düzenlenen İstanbul Onur Yürüyüşü’ne yönelik 2015 yılında getirilen yasaklama ve yürüyüşe katılanlara yönelik polis şiddeti ile başlayan, 2017 yılında ise Ankara’daki etkinlik yasaklarıyla devam eden ve peyderpey ülkenin tüm şehirlerine yayılan yasaklara bir yenisi daha eklenmiş oldu.

Yetkililerin verdiği yasaklama kararları bu tür nefret söylemlerini ve tehditleri teşvik ediyor, LGBTİ+’lara yönelik şiddetin cezasız kalacağına dair saldırganları cesaretlendiriyor. LGBTİ+’lara özel ayrımcı uygulamaları da içeren bu yasaklama kararları, barışçıl toplanma özgürlüğünün açık ihlalidir ve başta Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi olmak üzere Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere ve Anayasa’ya aykırıdır.”

Ağ, yalnızlaştırmaya karşı LGBTİ+’ların yanında olduğunu duyurdu:

“Devlet yetkililerine LGBTİ+’ları, LGBTİ+’ların barışçıl toplanma özgürlüğünü ve kişi hürriyeti ile güvenliği hakkını korumakla yükümlü olduklarını hatırlatmak istiyoruz.

LGBTİ+’ları yalnızlaştırmaya, kriminalize etmeye ve şiddetin hedefi haline getirmeye yönelik tüm ayrımcı politikalara karşı LGBTİ+’ların ve LGBTİ+ örgütlerin yanındayız.

Yetkilileri LGBTİ+’ların ifade, örgütlenme ve barışçıl toplanma özgürlüklerini engellemekten vazgeçmeye çağırıyoruz.”

İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı kimdir?

İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı, insan haklarını savunmanın evrensel bir hak olduğundan hareketle, insan hakları savunucularına yönelik tüm baskıların takipçisi olmak, kendi aralarında haberleşme ve dayanışmayı güçlendirmek amacıyla çok sayıda insan hakları örgütünün oluşturduğu bir yapıdır.

Ağ’da bulunan kurumlar ise şöyle:

Civil Rights Defenders, Düşünce Suçuna Karşı Girişim, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Kaos GL, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, Punto 24 Bağımsız Gazetecilik Derneği, Research Institute on Turkey, Rosa Kadın Derneği, SPoD LGBTİ+, Sivil Alan Araştırmaları Derneği, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı, Türkiye İnsan Hakları Davalarına Destek Projesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı İstanbul Temsilciliği, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Ünikuir Derneği, Yaşam Bellek Özgürlük Derneği

(Kaos GL)

Bültene kayıt ol