Macaristan'da, LGBTİ+'lar hakkında kısıtlamalar içeren yasa yürürlüğe girdi

08.07.2021 - 20:51
Haberi paylaş

Macaristan'ın otoriter lideri Viktor Orban'ın LGBTİ+'lara dönük baskısı sürüyor. Orban'ı yenmeye kararlı LGBTİ+ aktivistler ise mücadeleye devam diyor. 

Macaristan'da LGBTİ+ bireylere yönelik ayrımcılık içeren düzenleme uluslararası toplumdan gelen tepkilere rağmen yürürlüğe girdi. Yasa gereğince yürürlük tarihinden itibaren LGBTİ+'ları destekleyen şirketler, eğitim ve reklam faaliyeti yapamayacak; homoseksüelliğin ve transseksüelliğin hayatın bir parçası olduğunu gösterir reklamlar yasaklanacak, eşcinsellik hakkında bilgilendirici metinlerin yer aldığı kitaplar ve filmler yayınlanmayacak.  Macaristan hükümeti tüm bu antidemokratik yasak kararlarını reşit olmayanların korunması ile gerekçelendiriyor. 

Aralarında AB Dönem Başkanı Portekiz ile Almanya, Fransa ve İsveç'in de yer aldığı 17 üye ülke lideri, Macaristan'daki yasanın yürürlüğe girmesinden önce yakın bir zamanda LGBTİ+ topluluğuna yönelik ayrımcılıkla mücadele edeceklerini vurgulayan bir bildiri yayımlamışlardı. Yetişme çağındaki çocukların cinsel eğitiminin ailenin sorumluluğuna terk etmeyi savunan Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve diğerleri eleştirileri kulak ardı etti ve yasa bugün itibariyle yürürlüğe girdi. 

Sağcı-milliyetçi Macaristan hükümetinin utanç verici bu düzenlemesi Avrupa Birliği tarafından ağır bir şekilde eleştiriliyor; yaptırımların uygulanması ve yargı yoluna gidilmesi planlanıyor.

Bültene kayıt ol