LGBTİ+ portreler: Frieda Belinfante

10.05.2021 - 12:58
Haberi paylaş

Frieda Belinfante (10 Mayıs 1904, Amsterdam - 5 Mart 1995, Santa Fe, New Mexico) Hollandalı bir çello sanatçısı, orkestra şefi, bir lezbiyen ve II. Dünya Savaşı’nda Hollanda direniş hareketinin bir üyesiydi. Savaştan sonra Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti ve kariyerine müzik alanında devam etti. Orange County Filarmoni Orkestrası'nın kurucusu ve şefiydi.

Bellinfante müzisyen bir ailenin çocuğu olarak doğdu, 10 yaşında çello çalışmaya başladı. 17 yaşında profesyonel olarak çıkış yaptı ve çeşitli topluluklarda yönetmen olarak çalıştı. 1931'de kısa süren bir evlilik yaptı, ancak kocasına lezbiyen olduğunu açıkladı. Hayatı boyunca kadınlarla ilişkileri oldu, bunları gizli tuttu, ancak kamuoyunu pek umursamadı. 

1937'de Amsterdam'daki Concertgebouw'u yönetmesi için davet edildi ve böylece Avrupa'da profesyonel bir orkestra yöneten ilk kadın oldu. Kariyerinde üst üste başarılar kazandı, düzenli olarak Hollanda radyosunda yer aldı ve Avrupa'da orkestra şefliği yaptı, ancak Nazi Almanyası Hollanda'yı işgal ettiğinde bunlar son buldu. Arkadaşı gey sanatçı Willem Arondeus ile birlikte direniş hareketine katıldı ve Hollandalı Yahudiler için sahte belgeler düzenledi. Belinfante’in ailesinde de Yahudiler vardı. 1943'te Nazilerin sahte belgeleri kamuya açık kayıtlarla karşılaştırmasını önlemek için, Amsterdam'daki kayıt bürosunun bombalanmasına yardım etti. Bu eylemde Yahudiler ve Yahudi olmayanlara ait 800.000 nüfus kaydı başarıyla imha edildi. Ne yazık ki, Arondeus da dahil olmak üzere direniş grubunun üyeleri tutuklandı ve kısa bir süre sonra idam edildi. 

Belinfante, takibattan kurtulmak için üç ay boyunca erkek kılığında yaşadı. Sonra Alpleri yürüyerek geçerek İsviçre'ye kaçtı, ancak savaştan sonra Hollanda'ya döndü. 1947'de Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etti ve Kaliforniya’da müzik kariyerine devam ederek Orange County Filarmoni Topluluğu'nu kurdu ve büyük beğeni topladı. Ancak erkek bir orkestra şefi tercihleri ve lezbiyenliği hakkındaki söylentiler, 1962'de orkestradan atılmasına neden oldu. On beş yıl sonra Orange County Belinfante’den özür diledi ve hizmetlerini 19 Şubat’ı 'Frieda Belinfante Günü' ilan ederek onurlandırdı.

Belinfante, 1995 yılında New Mexico’nun Santa Fe şehrinde hayata gözlerini yumdu.

Bültene kayıt ol