Emile Griffith: Dünya şampiyonu biseksüel boksör

25.03.2021 - 11:18
Haberi paylaş

“Bir adam öldürdüm, çoğu insan beni affetti. Ancak bir erkeği sevmem … beni kötü bir insan yapıyor.”

Beş defa dünya boks şampiyonu olan Amerikalı profesyonel boksör Emile Griffith, ABD’ye bağlı Virjin Adaları’nda 3 Şubat 1938’de dünyaya geldi. Bekar bir anne tarafından yetiştirilen sekiz çocuktan biri olan Griffith, çocukken New York'a taşındı. On dört yaşında bir hazır giyim fabrikasının sıcak ortamında çalışmaya başlayan Griffith, patronuna gömleğini çıkartıp çıkaramayacağını sordu. Patronu o anda Griffith’in atletik fiziğini fark etti ve onu ünlü boks antrenörü Gil Clancy ile tanıştırdı.

Griffith 1958'de resmi olarak profesyonel boks dünyasına ayak bastı ve aynı yıl Altın Eldiven Açık Şampiyonasını kazandı. Bundan üç yıl sonra ağır siklet şampiyonluğunu kazandı ve ünlü boksör Benny "Kid" Paret'i 13. rauntta nakavtla mağlup etti.

Griffith, Madison Square Garden'da 1962'de ulusal televizyonda yayınlanan rövanş maçında Paret ile karşılaştı. Bu, üçüncü karşılaşmalarıydı. Maça başladıklarında Paret birtakım homofobik hakaretlerle Griffith'i kızdırdı. Herkes tarafından bilinmese de, Griffith kadınlarla olduğu kadar erkeklerle de duygusal ve cinsel ilişkiler kuruyordu. Maçın 12. raundunda Griffith iki düzineden fazla yumrukla Paret'i baygın bir halde yere serdi. Paret, kaldırıldığı hastanede 10 gün sonra hayatını kaybetti. New York Savcılığı tarafından yürütülen bir soruşturma, bir süre sonra Griffith'i suçsuz ilan etti.

Paret’in ölümü yüzünden suçluluk duyan Griffith, sonradan ringde bir daha asla bu kadar agresif olmadığını söyleyecekti. Buna rağmen, yaklaşık 20 yıllık kariyeri boyunca 10 defa dünya şampiyonu oldu. Bu, onu tarihte en fazla dünya şampiyonu olan boksör yapıyordu.

Griffith, 1971 yılında Mercedes Donastorg adındaki bir dansçıyla evlendi. Donastorg'un kızını evlat edinmesine rağmen evlilikleri iki yıldan az sürdü. Griffith, boksu bıraktıktan sonra kısa bir süre New Jersey'deki bir gençlik merkezinde çalıştı. Burada, uzun süre birlikte olacağı partneri Luis Rodrigo ile tanıştı.

Griffith yaşamının büyük bir bölümünü hiper-maskülen profesyonel boks dünyasının ve Manhattan’ın eşcinsel gece hayatının içinde geçirdi. 1992'de New York’un merkezinde bir gey bardan ayrıldıktan sonra bir çete tarafından acımasızca dövüldü. Bu saldırıda böbreklerinin aldığı hasar yüzünden ölümle burun buruna geldi. Hastaneden ancak yedi ay sonra taburcu edilebildi.

Griffith, 1990'da Dünya Boks Onur Listesi'ne ve Uluslararası Boks Onur Listesi'ne alındı. 2005 yılında “Ring of Fire” adlı bir belgeselin konusu oldu. Griffith, 23 Haziran 2013’te, 75 yaşındayken boksör demansının komplikasyonlarından öldü.

Bültene kayıt ol