İnsanlık tarihinin pek çok noktasında farklı sebeplerle verilmiş çok fazla mücadele örnekleri göstermek mümkündür. LGBTİ+ özelinde konuşacak olursak, mücadele tarihinde yer yer kazanımlar görmekle beraber, katedilmesi gereken yol oldukça uzun.
Tarihte bu hafta içerisinde biraz dolanmak istersek;
1 Mart 2011: Portekiz cumhurbaşkanı, cinsiyet ve isim değişikliği sürecini kolaylaştıran dünyadaki en gelişmiş cinsiyet kimliği yasasını imzaladı.
2 Mart 1982: Wisconsin, cinsel yönelim temelinde ayrımcılığı yasaklayan ilk ABD eyaleti oldu.
3 Mart 2001: Hindistan’ın Kalküta kentinde düzenlenen seks işçileri karnavalına dünyanın çeşitli ülkelerinden katılan, 25.000’i seks işçisi olmak üzere 50.000’in üzerindeki kişi 3 Mart’ın ‘Dünya Seks İşçileri Hakları Günü’ olarak kutlanmasına karar verdi. O günden sonra 3 Mart dünyanın birçok ülkesinde seks işçilerinin haklarını dile getirdikleri bir onur günü olarak kutlanmaya başlandı.
Türkiye’de ise ilk kez 2008 1 Mart’ta Pembe Hayat LGBTT Derneği’nin çağrısıyla Ankara’da bir araya gelen gruplar, Kırmızı Şemsiye Seks İşçileri İnisiyatifi’ni kurarak, 2009’da Türkiye’de de 3 Mart’ın kutlanması için karar aldı.
4 Mart 1966: “Lezbiyen” kelimesi ilk kez bir Hollywood filminde (“Grup”) duyuldu. Sidney Lumet’in yönettiği film boyunca özgür aşk, doğum kontrolü, kürtaj, lezbiyenlik ve akıl hastalığı gibi tartışmalı konulara değindi.
5 Mart 2006 : Ang Lee, yönetmenliğini yaptığı Amerikan neo-Batı romantik drama filmi Brokeback Mountain filmiyle ‘En İyi Yönetmen’ dalında akademi ödülünü kazandı. 1997'de Annie Proulx'un aynı adlı kısa öyküsünden uyarlanan filmde Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Anne Hathaway ve Michelle Williams yer alıyor ve 1963'ten 1983'e kadar Amerikan Batı'sında, Ennis Del Mar ve Jack Twist arasındaki karmaşık duygusal ve cinsel ilişkiyi anlatıyor.
7 Mart 2010: Dönemin Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Aliye Kavaf, Hürriyet gazetesine verdiği röportajda “Ben eşcinselliğin biyolojik bir bozukluk, bir hastalık olduğuna inanıyorum. Tedavi edilmesi gereken bir şey bence. Dolayısıyla eşcinsel evliliklere olumlu bakmıyorum. Bakanlığımızda onlarla ilgili bir çalışma yok. Bize iletilmiş bir talep de yok. Türkiye’de eşcinseller yok demiyoruz, bu vaka var” dedi.