LGBTİ+ mücadelesi: Tarihte bu hafta (22 Şubat - 28 Şubat)

22.02.2021 - 19:04
Haberi paylaş

İnsanlık tarihinin pek çok noktasında farklı sebeplerle verilmiş çok fazla mücadele örnekleri göstermek mümkündür.

LGBTİ+ özelinde konuşacak olursak, mücadele tarihinde yer yer kazanımlar görmekle beraber, katedilmesi gereken yol oldukça uzun. 

Tarihte bu hafta içerisinde biraz dolanmak istersek;

22 Şubat 2009 - Aktör Sean Penn, Milk filmindeki Harvey Milk rolüyle Oscar kazandı. Film aynı zamanda “En İyi Özgün Senaryo” dalında da ödül aldı. Milk, San Francisco Denetim Kurulu üyesi olarak Kaliforniya'da kamu görevine seçilen ilk açık eşcinsel olan aktivist ve politikacı Harvey Milk'in hayatını konu alan 2008 yapımı filmin adıdır. 

Gus Van Sant'in yönettiği ve Dustin Lance Black'in yazdığı filmde, Milk rolünde Sean Penn ve Milk ve Belediye Başkanı George Moscone'ye suikast düzenleyen şehir yöneticisi Dan White rolünde Josh Brolin rol alıyor. 

Film eleştirmenlerce çok beğenildi ve büyük bir ilgi gördü. En iyi film ödülü de dahil olmak üzere sekiz akademi ödülü için aday gösterildi; Penn “En İyi Erkek Oyuncu” ve Black “En İyi Orijinal Senaryo” dallarında ödüle layık görüldüler.

23 Şubat 1933, Almanya - Adolf Hitler hükümeti, gey ve lezbiyen kulüplerinin kapatılması, pornografi ve homofil yayınların yasaklanması ve eşcinsel hak gruplarının feshedilmesi yönünde yayınladığı emirlerle, LGBTİ+’lara yönelik zulüm kampanyası başlattı. 

24 Şubat 2004 - Başkan George W. Bush, eşcinsel evlilikleri yasaklayan anayasa değişikliğini desteklediğini açıkladı. 

25 Şubat 1993- Kanada Yüksek Mahkemesi, partnerinin babasının cenazesine katılmak için talep ettiği ölüm izni reddedilen eşcinsel bir erkeğin, ayrımcılık iddiasında bulunamayacağına karar verdi. Bu Kanada’nın ilk eşcinsel hakkı davasıydı. 

26 Şubat 1649 - İsveç Kraliçesi Christina (8 Aralık 1626 - 19 Nisan 1689) bu tarihte evlenmek istediğini söyleyerek tahttan çekildi. Babası Kral II. Gustav Adolph savaşta öldükten sonra altı yaşında kraliçe seçilen, 1632'de 18 yaşında tahta çıkan Christina, evlenmeyi veya çocuk sahibi olmayı reddetmiş, yanı sıra nedimelerinden biri olan Kontes Ebba Sparre “Belle” ile son derece samimi ve tutkulu bir ilişkisi vardı. Sparre'nin güzelliği hakkında kapsamlı bir şekilde yazmış ve ondan bir yatak arkadaşı olarak bahsetmişti.

MÖ 6. Yüzyıl - Sappho (MÖ 630 - MÖ 570) Lesbos Adası'ndaki Midilli şehrinde dünyaya geldi. Erken Yunanistan'ın en büyük lirik şairi olarak anıldı. Günümüze sadece "Afrodit'e Ode" şiiri tam olarak ulaşabildi.

Şiirlerinde genelde doğayı ve güzelliği anlatıyor, her iki cinse yönelik aşk şiirleri yazıyordu. Şiirlerinin çoğu eğitim seviyesi yüksek, gezip görmüş kadınların gündelik hayatlarından parçalar sunuyordu. Bu yüzden kanıtlanamasa da Sappho’nun hem erkeklere hem de kadınlara karşı cinsel çekim hissettiği düşünüldü. 

Kadınlara karşı cinsel çekim hisseden kadınların yönelimini tanımlayan “lezbiyen” kelimesi, Sappho'nun üzerinden Lesbos Adası'ndan gelmektedir. 

28 Şubat 1975, Kanada - British Columbia’nın eyalet insan hakları mevzuatı kapsamında bir eşcinsel medeni haklar davasının ilk açık duruşması Vancouver’da görüldü.

Daha özgür bir dünya için LGBTİ+ mücadelesi içerisinde yer almak, kazanımlarımızı kaybetmemek ve her türlü nefret söylemini ve cinayetlerini bitirecek bir dünya inşası için daha güçlü bir şekilde örgütlenmeliyiz. 

Bültene kayıt ol