Justin Fashanu: Dünyanın ilk açık gey profesyonel futbol oyuncusu

20.02.2021 - 11:03
Haberi paylaş

Bundan tam altmış yıl önce kariyeri esnasında açılan ilk gey profesyonel futbol oyuncusu Hustin Fashanu dünyaya geldi. Hikâyesi ne yazık ki felaketle sonuçlandı.

Justin Fashanu, seksenli yılların başında İngiltere’de futbol dünyasının gelecek vaat eden yıldızı olarak görülüyordu: 19 Şubat 1961 tarihinde Nijeryalı bir avukat ile Guyanalı bri hemşirenin oğlu olarak dünyaya gelen Justin, 1981 yılında bir milyon İngiliz lirası karşılığında transfer olan ilk siyah futbolcu oldu. Norwich City’nin yıldızı, o günlerde İngiliz liginin en güçlü takımlarından biri olan Nottingham Forrest’a transfer olmuştu. 

Ancak o zamanlar yirmi yaşında olan yıldızın bir sırrı vardı: Justin, eşcinseldi. Cinsel yönelimine gösterilen olumsuz tepkiler kariyerine engel olduğu gibi, 1998 ilkbaharında intihar etmesine de yol açacaktı. 

Hustin, Nottingham’a geçtikten sonra gizlice gey barlara gitmeye başladı. Eski kafalı bir eşcinsel düşmanı olan antrenörü Trainer Brian Clough, bunu fark ettikten sonra genç yıldızına “kahrolası ibne!” diye hakaret etti ve kadrodan çıkardı. Fashanu buna rağmen antrenmana geldiğinde Clough ona fiziksel şiddet uyguladı ve polis çağırdı. Clough, 2004 yılında ölümünden kısa bir süre önce yayınladığı otobiyografisinde, Fashanu’nun intiharında payının olduğunu itiraf etti. 

Fashanu eşcinselliğine karşı mücadele etmeye çalıştı

Clough ile yaşadığı olaydan sonra Fashanu artık eskisi gibi değildi. Sakatlıklar peşini bırakmadığı gibi, cinsel yönelimini bastırabilmeye çalışıyordu. İnançlı bir Hıristiyan olmuştu be “normal” olabilmek için kilisede dua ediyordu. Elbette ki değişen bir şey olmadı. Fashanu, seksenli yıllarda İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da pek de önemli olmayan takımlarda oynadı. 

İngiliz magazin basını onun cinsel yönelimini öğrendikten ve ona şantaj yapmaya başladıktan sonra, Ekim 1990’da gey olduğunu açıklamak zorunda kaldı. Fashanu, sonradan açılmasıyla birlikte takım arkadaşlarının “şakalarına” ve taraftarlarının homofobik tezahüratlarına maruz kaldığını anlatacaktı. Başta kardeşi John olmak üzere, ailesinin bir kısmı onunla ilişkisini kesti. Kardeşinin ölümünden 14 yıl sonra John aslında Justin’in gey olmadığını, sadece ilgi çekmek için öyleymiş gibi yaptığını iddia etti. 

Fashanu’nun doksanlı yılların sonundaki intiharından önce büyük bir skandal patlak verdi: Fashanu, ABD’nin Maryland Eyaleti’nde top koştururken, 17 yaşındaki bir genç erkek ona cinsel saldırı suçlamasında bulundu. Gencin söylediğine göre bir parti gecesinde ansızın uyanmış ve Fashanu’nun kendisine tacizde bulunduğunu fark etmişti. Bu eyalette o zamanlar 18 yaşından küçüklerin eşcinsel ilişkilerde bulunması bir “Sodomi Kanunu” ile yasaklanmıştı. Yirmi yıl hapis cezasıyla karşı karşıya olan Fashanu, eşcinsel bir erkeğin ABD’de adil bir yargılama bekleyemeyeceğini söyleyerek İngiltere’ye kaçtı. Ancak basın onu suçlu ilan etmişti bile. Fashanu, uluslararası bir tutuklama kararıyla arandığını duyunca, henüz 37 yaşındayken Londra’da bir garajda kendisini asarak intihar etti. 

Fashanu hâlâ açık gey olan tek profesyonel futbolcu

Aradan geçen zaman zarfında uluslararası futbol örgütleri sporda homofobiye dur demek için daha fazla şey yapıyorlar. Ancak ne İngiliz liginde, ne de Alman liginde gey olarak açılan bir futbolcu olmadı. Türkiye liglerinde de durum aynı, ancak Halil İbrahim Dinçdağ isimli bir hakem eşcinsel olduğu gerekçesiyle hakemlikten men edildi. Sürdürdüğü hukuk mücadelesinden sonra Türkiye Futbol Federasyonu Dinçdağ’a maddi ve manevi tazminat ödemeye mahkûm edildi, ayrıca hakemlik görevine geri dönmesinin önü açıldı.

Bültene kayıt ol