Sistemi sorgulatan 5 polisiye

26.04.2020 - 10:01
Haberi paylaş

Bir katil, bir cinayet ve kovalamaca, akıllı detektiflerden çok kurulu düzenden kaynaklanan politik sorunlara dikkat çeken 5 polisiye dizi... Gül Dönmez tanıtıyor.

Polisiyenin, kahraman ve akıllı detektifin hikayesini anlattığı düşünülür. Ancak polisiye türü, gerek kitaplarda gerekse film ve dizilerde düzeni sorgular. En azından buna yardımcı olur. 

İyi bir detektiflik hikayesi izleyeceğimizi düşünerek başladığımız diziler bizi bambaşka bir yere, düzenin göçmenlere nasıl davrandığına, suçluya nasıl davrandığına, adaletin ne olduğuna, mafyaya, derin devlete çıkarabiliyor. 

Aşağıdaki seçkiyi hazırlarken bu konulara değinen yapımları ele almaya çalıştım.

Polis yozlaşmış!

Line of Duty (2012 - )

Kurgusal bir Yolsuzlukla Mücadele departmanının hikayesinin anlatıldığı dizide her sezon ayrı bir olay ele alınıyor ve her sezonda polis içerisindeki yozlaşmanın boyutunun bir parça daha büyüdüğünü görüyoruz. Line of Duty'de kovalama-aksiyon sahnelerinden çok diyaloglar ve sorgu sahneleri öne çıkıyor. 

“Bir kıta kaosa girdiğinde fırsatlar açılır”

The Night Manager (2016)

John le Carre’ın romanından uyarlanan mini dizi. Kahire’de lüks bir otelde gece müdürü olarak çalışan Jonathan Pine’ın İngiliz milyarderle silah kaçakçılığını birbirine bağlayan belgelere ulaşır. İstihbaratla bağlantı kuran Pine, yasadışı silah kaçakçılarını yakalamak için onlar için çalışmaya başlar. 

Gerçek işe yarar mı?

The Night Of (2016)

Dizinin konusu ABD’deki sosyal ezilmişlikler ile eşitsiz adalet sistemi ve yozlaşma. Pakistan-Amerikalı genç Nasir 'Naz' Khan, babasının taksisini çalarak bir partiye gitmek ister. Ancak taksisi bir kadın tarafından durdurulur. Naz, sabah uyandığında kadının öldüğünü görür, mahkemeye çıkar, tutuklanır ve esas hikaye başlar. Dokuz bölümlük bu mini dizi, adalet nedir sorusunu gündemimize getiriyor.

Bürokrasinin halleri

Bodyguard (2018)

Bodyguard’da İngiliz içişleri bakanını korumakla görevli olan savaş gazisinin (o artık savaş karşıtıdır) hikayesini, başbakanın, istihbaratın ve emniyetin başındaki kişilerin, cinsel saldırı, uyuşturucu ve yolsuzluk dosyalarının kapanması konusunun işlenmesi, devlet içindeki suikast girişimleri, mafya ve suç örgütleri etrafında anlatıyor. Altın Küre ödüllü dizinin ikinci sezon için onay aldığı söyleniyor. İngiltere’de tüm zamanların en çok izlenen dizisi olduğu bilgisini de belirtmeden geçemeyeceğim.

Basit bir cinayet

Coletteral (2018)

Belgesiz bir göçmenin öldürülmesini araştıran detektif , bu cinayetin sıradan olmadığını düşünür. İşçi Partisi üyesi bir politikacı ve eski eşi, bir yüzbaşı, LGBTİ+ bir rahip ve partneri bu cinayetin etrafındadır. Hepimizin aşina olduğu bir çok soruna değinen dizi dört bölümden oluşuyor.

Gül Dönmez

Bültene kayıt ol