Gerçek süper kahramanların filmleri

18.04.2020 - 18:15
Haberi paylaş

İşçi sınıfın hikayesini anlatan dördü gerçek olaylardan uyarlanmış beş film... Gül Dönmez tanıtıyor.

İşçi sınıfının hikayesi film endüstrisi için pek sevilen bir konu değil. Ancak öncelikle sosyalist yönetmenler ve yapımcılar sınıfın mücadelesini bizlere aktarmaktan hiçbir zaman çekinmedi.

Entelektüelin değişme filmi

Tout Va Bien / Her şey Yolunda (1972)

Yönetmen: Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Gorin

Oyuncular: Yves Montand, Jane Fonda, Vittorio Caprioli

Amerikalı bir kadın gazeteci ile Fransız reklamcı/yönetmen çiftin gözünden grevdeki bir fabrikada yaşananları anlatıyor. Mayıs 1968’in üzerinden sadece bir kaç yıl geçmiş ve yankıları sürmektedir. Film çiftin gözünden fabrikadaki olayların ışığında kendi hayatlarındaki hesaplaşmayı de bizlere aktarıyor. Kapitalizm eleştirisinin yanında,  işçi sınıfı, sendikalar, komünist parti ve radikal solun arasındaki tartışmalara da yer veriyor. 

Üniformalarıyla görünmez olanların filmi

Bread and Roses / Ekmek ve Güller (2000)

Yönetmen: Ken Loach

Oyuncular: Adrien Brody, Pilar Padilla, Elpidia Carrillo

Tamamen gerçek bir olayı anlatmaktadır, Los Angeles'ta başlayıp, daha pek çok yere yayılan "Justice for Janitors" hareketini anlatır. Hareket işçilerin sadece daha yüksek maaşa değil, ayrıca sağlık haklarına, ailelerinin de sağlık sigortası kapsamına alınmasına ve insanca muameleye kavuşmalarına öncü olmuştur. Film bu hareketin çıkış noktasındaki hikayeyi, Meksikalı göçmen kadınların sendikalaşma sürecini bizlere aktarıyor. 

Hakları için savaşan kadın işçilerin filmi

North Country / Tek Başına (2005)

Yönetmen: Niki Caro

Oyuncular: Charlize Theron, Frances McDormand, Sissy Spacek

Film, işyerinde cinsel tacize ilişkin; çalışanlara eşit gözetimin yapılması, cinsiyet ayrımının ortadan kaldırılması için ABD’de açılan ve kazanılan ilk davaya ilişkin gerçek olaylardan uyarlanmış. 1984 senesinde Minnesota eyaletindeki madende çalışan kadınların patrona, erkek iş arkadaşlarından ve kasaba insanlarına karşı verdikleri madende başlayıp mahkeme salonunda sona eren mücadelesi anlatılıyor.

Eşitlik ayrıcalık değil haktır filmi

Made in Dagenham / Kadının Fendi (2010)

Yönetmen: Nigel Cole

Oyuncular: Sally Hawkins, Bob Hoskins, Andrea Riseborough

Türkçe çevirisi romantik komedi filmi hissi verse de film 1968 yılında, Ford'un Londra Dagenham'daki fabrikasında çalışan işçi kadınların erkeklerle eşit ücret alabilmek için yaptıkları grevi anlatıyor. Fabrikada araba koltuk kılıflarını diken kadınlar, fazla mesai, kötü çalışma koşulları ve erkeklere göre daha düşük ücret aldıkları için greve giderler. Grev diğer fabrikalara da yayılır. Filmin sonunda gerçek grevci kadınlarla yapılan röportajlar, filmin etkisini bir kat daha artırıyor.

Dayanışmanın filmi

Pride / Onur (2014)

Yönetmen: Matthew Warchus

Oyuncular: Bill Nighy, Imelda Staunton, Paddy Considine

Film, 1984’te Teacher’ın baskıcı politikaları altında ezilen LGBTİ+ aktivistlerle, yine Teacher tarafından madenleri kapatıldığı için grevde olan işçilerin dayanışmasını anlatıyor. Madenci grevine destek için para toplama kampanyası yapan aktivistler, parayı teslim etmek için madenci kasabasına gitmek zorunda kalırlar. Çeşitli festival ve yarışmalardan 10 ödülü olan film özgürlük ve hak mücadelesinin başarılı bir anlatımı.

Gül Dönmez

Bültene kayıt ol