(Belgesel) Roger Stone: Kirli Oyunlar

27.01.2019 - 16:18
Haberi paylaş

Trump'ın ekibinden son gözaltına alınan isim Roger Stone, üçkâğıtçı ve çarpıtma ustası olarak ABD'de neo-liberal sağ siyasetin şekillenmesinde belirleyici rol oynayan biri.

FBI, Trump'ın eski danışmanı Stone'u sabaha karşı Florida'da gözaltına aldı. Özel savcı Mueller'in yürüttüğü Rusya soruşturması kapsamında tutuklanan Stone, yalan beyanda bulunmak, adaleti engellemek, tanıkları yalan ifadeye vermekle zorlamakla suçlanıyor.

İçeride bir kaç saat kaldıktan sonra 250 bin dolar kefaletle serbest bırakılan Stone, çıkışta gazetecilere "Başkan aleyhinde tanıklık yapmayacağım” dedi. Trump, itirafçı olan eski avukatı Michael Cohen'i yerden yere vuruken, aleyhinde konuşmayacağını söyleyen eski dostu Stone'u övmüştü.

Trump'ın kampanya sorumlusu Paul Manafort'un ortağı olan Stone, 2016 ABD başkanlık seçimleri sırasında Trump'ın rakibi Hillary Clinton'ın hackerlar tarafından ele geçirilen e-maillere erişimi olduğunu ima etmiş ve daha sonra yalanlasa da Julian Assange'la görüştüğünü söylemişti. Wikileaks'te yayınlanan e-mailler üzerinden Clinton'un güvenilmez biri olduğu fikri, Trump kampanyası tarafından kullanıldı.

Trump'ın danışmanı olan Stone, ısrarla savunduğu Obama'nın Kenya doğumlu babasının da Müslüman olduğu yalanı gibi, "alt right" denilen ırkçı örgütlenmenin yaydığı birçok yalanın ve çarpıtmanın da mucidi.

Netflix'te 2017 yılında yayınlanan Roger Stone: Kirli Oyunlar belgeseli, nefreti ve üçkâğıtçılığı merkezine alan, makyavelist bir "akıl hocasının" kariyerini ortaya seriyor.

ABD Başkanı Richard Nixon'un seçim kampanyasında kariyerine başlayan Roger Stone, Ronald Reagan ve George Bush "lobicisi" olarak devam etti. 1998'de New Yorklu bir müteahhit olan Donald Trump'a başkan adayı olmasını söyleyen Stone, neoliberal Yeni Sağ'ın mimarı olarak da kabul ediyor.

1 saat 41 dakikalık belgeselde, kamera Roger Stone'a dönüyor ve o anlatıyor, yanıtlıyor, alay ediyor, küfür ediyor. Yönetmenler objektiflik adına pek de üzerine gitmiyor. Saldırgan sağ siyasetinin ifadesi olan ilkelerin birer aforizma gibi sunulması da olumsuz. Bunlara rağmen, bugünlerde bir kez daha adından bahsettiren Stone belgeseli, dünyada hakim olan sağ popülizmin kökleri, iş görme biçimleri, sınıf karakteri ve yol açtığı büyük tahribatların anlaşılmasına yardımcı olabilir.

Bültene kayıt ol