Aktivistler için rehber: George Orwell çıktı

26.01.2022 - 12:30
Haberi paylaş

George Orwell, en çok iki anti-Stalinist romanı, Hayvan Çiftliği ve Bin Dokuz Yüz Seksen Dört ile bilinir. Bu kitaplar Soğuk Savaş’ın siyasal ortamında sosyalizmin her biçimine karşı popüler bir uyarı olarak sunulsa da Orwell hayatı boyunca kendisini bir sosyalist olarak tanımlamıştı.

Orwell’ın kitapları ve gazetecilik yazıları yoksullara ve işçilere yönelik duyduğu derin bağlılığı gösteriyor. Büyük Buhran döneminde Kuzey İngiltere’deki yoksulluğu anlattığı Wigan İskelesi Yolu’ndan, İngiltere ve Fransa’nın başkentlerindeki acımasız çalışma koşullarını resmettiği Paris ve Londra’da Beş Parasız’a, Britanya İmparatorluğu’nun sömürgeci uygulamalarını ele aldığı Burma Günleri’ndan, İspanya İç Savaşı’nı tasvir ettiği Katalonya’ya Selam’a, Orwell kendisini her zaman ezilenlerin yanında konumlandırdı.

John Newsinger’ın bu kısa biyografisi, bir yandan İngiltere İşçi Partisi’nin temsil ettiği reformizmi diğer yandan Stalinizmin baskıcılığını reddederken “umut proleterlerde” diyen Orwell’ı daha iyi tanımak isteyenleri onun hayatı ve fikirleriyle tanıştırıyor.

Z Yayınları'ndan çıkan kitaba Babil.com'dan ulaşabilirsiniz.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol