Demhat Aksoy açlık grevini sonlandırdı

08.05.2018 - 21:15
Haberi paylaş

30 Nisan tarihinde, sosyal medya hesaplarından paylaştığı açıklama ile açlık grevine başladığını duyuran trans mülteci Demhat Aksoy, açlık grevini bugün itibariyle sonlandırdı.

İltica bekleme sürecinin uzunluğu, tanınan düşük yaşam standartları ve maruz kaldığı kötü muamele nedeniyle 30 Nisan’dan itibaren süresiz açlık grevine başlayan Aksoy, geçtiğimiz günlerde Pembe Hayat’a eylemlilik süreciyle ilgili şu açıklamalarda bulunmuştu:

“Pek çok kez konuşuluyordu ancak pratikte hiçbir karşılığı olmuyordu. Sunulan çözüm önerileri de uyguladıkları politika gibi insancıl değildi. Özellikle konuşulup sonrasında bekletilmek ve muhatap alınmamak son damla oldu ve açlık grevine başladığımı duyurdum.”

“Trans iseniz ihtiyaçlarınız daha da farklı olabiliyor. Makyaj malzemesi bizler için çok önemli. Ancak bize verilen para bu ihtiyacı kesinlikle karşılamıyor.”

“Eylem metnimde çok genel taleplerimiz var. Çünkü biz kimliklerimizden ziyade insanız ve bazı ihtiyaçlarımız var. Bu ihtiyaçlar içerisinde elbette cinsiyet kimliğimle alakalı taleplerim de bulunuyor. Fakat isteğim, “sadece bana” isteği değildir. Avrupa’nın mülteci politikasındaki iki yüzlülüğünü ifşa etmek ve daha insancıl şartlarda yaşama istemidir.”

Görüşmeler yapılıyor, talepleri karşılanacak

Eylemlilik süresince İsveç Göç İdaresi ve İsveç LGBTİ+ örgütleri ile görüşmeler sağlayan Aksoy; lazer, makyaj malzemesi ve cinsiyet kimliğinden kaynaklı kişisel ihtiyaçlarının karşılanacağını bildirdi. Diğer talepler için ise Cuma günü Göç İdaresi ile yapılacak görüşme sonrasında, sistematikleştirilecek toplantılar ile şartların iyileştirilmesi konusunda gündemler oluşturulacağı konusunda uzlaşıya varıldı.

Yapılan görüşmeler sonrasında uzlaşıya varılması nedeniyle Aksoy, açlık grevini sonlandırdığını duyurdu.

“Kimse nedensiz göçmez!”

Eylemliliğini sonlandırması üzerine görüştüğümüz geçmiş dönem Pembe Hayat çalışanı Demhat Aksoy, bu süreçte destek olan herkese teşekkür ederek herkesi mülteci konusu için daha fazla mücadele etmeye davet etti. Ardından şunları söyledi:

“Bu eylemle bir şey daha anladım ki mücadele bizim alın yazımız. Nerede olursak olalım, ne statüde, ne kimlikte olursak olalım her şekilde mücadele etmenin verdiği gurur içerisindeyim. Türkiye’deki ve dünyanın her yerindeki insan hakları, LGBTİ+, kadın ve genç aktivistlere sesleniyorum: lütfen daha fazla mücadele edelim! Hepimiz bir gün göç etmek zorunda kalabiliriz. Çünkü kimse nedensiz göçmez!”

(Pembe Hayat)

Trans kadın mülteci Demhat (Bella) Aksoy açlık grevine başladı

Bültene kayıt ol