İzmir'de 8 Mart yürüyüşü: Kadınlar kazanacak!

08.03.2018 - 19:11
Haberi paylaş

İzmir'de, 8 Mart Kadınlar Günü nedeniyle yapılmak istenen yürüyüşe izin verilmedi. Bunun üzerine kadınlar basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "AKP iktidarı her gün yaşamlarımıza ve yasalarla haklarımıza saldırıyor" denildi.

Gazete Duvar'dan Nuray Pehlivan'ın haberine göre, İzmirli kadınlar, İzmir Kadın Platformu’nun çağrısıyla eski Leman Kültür önünde toplandı. 8 Mart’ı kutlayan kadınlar, “Karanlığa inat yaşam hakkımız, ”Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganları attı.

“Kadınlar işe, çocuklar kreşe”, “İtaat yok, kadınlar var” yazılı dövizler taşıyan  kadınlar, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne kadar yürümek istedi. Ancak, polisler yürüyüşe izin vermedi.

“Çocukların sesi olmak için, laiklik için, tek tipleştirmeye, OHAL’e ve tek adam rejimine karşı, barışta ısrar etmek için buradayız” diyen kadınlar adına İzmir Kadın Platformu’ndan Nuray Öztürk basın açıklaması yaptı. Öztürk, “Yıllarca mücadele ederek kazandığımız haklarımıza yönelik hiçbir saldırıyı kabul etmiyoruz. Baskılara inat yasaklı meydanlarınızı kuşatacağız” dedi.

"Ne yaparsanız yapın barışta ısrar edeceğiz"

OHAL döneminde yaşananları eleştiren Öztürk, şöyle devam etti:

“AKP iktidarı her gün yaşamlarımıza ve müftülük yasası gibi yasalarla kadınların direnerek kazandığı haklarımıza saldırıyor. Kadın siyasetçiler hukuksuzca tutuklanarak milyonların iradesi gasp edildi. Bu tutuklamalar, tecrit ve çetelere uygulanacak cezasızlık aynı zamanda kadın mücadelesinin önünü kesmeye yöneliktir. Kadın mücadelesine uygulanan tecrit tüm topluma uygulanmaktadır. Barış istemek bir insan hakkıdır. Ne yaparsanız yapın barışta ısrar edeceğiz.”

Dünyada kadınların direnişi

Dünyada kadın hareketinin yükseldiğini belirten Nuray Öztürk, “Kadınların direnişi ve öfkesi sınırları aşıyor. Amerikalı kadınların, Trump’a karşı Washington yürüyüşü tüm dünyada kadınlar tarafından sahiplenildi. Bu yürüyüşler sağ, kadın düşmanı, homofobik, transfobik, ırkçı, popülist politikalara karşı yürüyüşlere dönüştü. 55 kadar ülkede kadınlar ortak grev çağrısı yaptı. İran’da mollalara karşı kadınlar başörtülerini meydanlarda çıkarıyor” dedi.

Kadınların eylemi ve basın açıklaması, “Kadınlar kazanacak”, “Yaşasın 8 Mart” sloganları, zılgıt ve ıslıklarla sonlandı.

Bültene kayıt ol