Kadınların yirminci yüzyılın başlarında verdiği oy hakkı mücadelesini konu alan grafik roman ‘Öncü Kadınlar’ artık Türkçe’de. Kadınların tarih sahnesinde toplumsal cinsiyet normlarına başkaldırışını konu alan kitap, bu konuyla ilgili yayımlanan ilk Türkçe grafik roman olma özelliğine sahip.
20. yüzyılın başlarında kadınların verdiği oy hakkı mücadelesini konu alan ‘Öncü Kadınlar’ kitabı, Türkçe yayımlandı.
Kitap, toplumdaki sınıflaşmaya, şiddete ve cinsiyete dayalı ayrımcılığa karşı çıkan kadınların toplumsal cinsiyet normlarının değişmesi için verdiği mücadelenin sinematografik bir anlatımı.
Geçen yıllara rağmen en güncelliğini koruyan suffragette* (süfrajet/ oy kullanma hakkı) hareketi, günümüzde hala kadın hakları savunucularına ilham vermekte.
Öncü Kadınlar, süfrajet hareketine tarihsel bir bakış sunuyor ve Türkiye’de bu konuyla ilgili yayımlanmış ilk grafik roman özelliği taşıyor.
“O halde laf değil eylem”
Gazete Karınca'nın haberine göre; Tudem Yayın Grubu’nün markası olan Desen Yayınları tarafından basılan grafik roman, dünya tarihinin akışını değiştiren, hareketi büyüten bütün kadınlara ithaf ediliyor.
Yayınevi kitabı, bir alıntıyla, “O halde laf değil eylem!” sloganıyla duyuruyor.
Mary&Bryan Talbot imzası taşıyan Öncü Kadınlar, aynı zamanda 2015’te Madrid Kitapçılar Birliği tarafından Yılın En İyi Grafik Romanı seçildi.