Doğum yardımı 8 yıldır artırılmadı; 11 kat eridi

18.01.2024 - 13:11
Haberi paylaş

DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu sordu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş doğruladı: 300 TL’lik doğum yardımı 8 yıldır hiç artırılmadı.

Gergerlioğlu'nun TBMM’ye sunduğu yazılı soru önergesi, doğum yardımı tutarının halen 300 TL olduğu iddiasının doğru olup olmadığını, doğruysa neden artırılmadığı sorusunu içeriyordu.

Bakan Göktaş şu yanıtı verdi: “15 Mayıs 2015 tarihi ve sonrasında doğum yapan Türk vatandaşlarına birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL doğum yardımı yapılmaktadır” 

Gergerlioğlu şu sözlerle verilen yanıtı değerlendirdi: "Hem çocuk yapın diyorsunuz hem de 300 TL gibi komik bir ücret veriyorsunuz.”

- Doğum yardımı yılda bir kez veriliyor.

- En düşük bebek bezi paketinin fiyatı 300 TL'ye yakın.

- En ucuz bebek mamasının kutusu 300 liradan fazla.

- Bebeğin düzenli sağlık kontrolleri için harcanması gereken yol parasını da buna eklersek masraflar daha da artar.

- Üstelik 300 liralık yardımı almak da kolay değil. Ebeveynler bir sürü bürokratik işlem yapmak zorunda. Bunun için de ayrıca ulaşım masrafları oluyor.

- Bebek bezi gibi hijyen malzemelerinde KDV oranı Temmuz 2023'te yüzde 8'den yüzde 10'a çıkarıldı. Şans oyunları yani yasal kumardaki vergi oranı ise yüzde 50 indirildi.

Bir işçi ailesi için 3 hatta 4 çocuk yapsa dahi çocuklarının hijyen, beslenme ve bakımını sağlaması çok ama çok zor.

Bakan Göktaş, çocuk yardımını artırmadıkları gerçeğinin üstünü örtmek için çeşitli sosyal yardımlarla yoksulluğu önleyici gelir transferi yaptıklarını dile getirdi.

Oysa sosyal yardımların düzeyi de çocuk yardımı kadar düşük.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol