Halkın tepkisi sonucu çıkan yeni genelge

22.12.2022 - 09:17
Haberi paylaş

Kadına ve çocuğa yönelik “cinsel istismar” suçlarının titizlikle araştırılması için genelge yayınlandı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kadına yönelik şiddet ile çocuklara yönelik özellikle cinsel istismar suçlarına ilişkin soruşturmaların titizlikle yürütülmesi ve bu konulardaki soruşturmaların Adalet Bakanlığı’na bildirilmesine yönelik genelge yayınladı

AKP/MHP iktidarının bu adımı atmasına neden olan ve geçtiğimiz haftalarda altı yaşında bir kız çocuğunun “evlendirilmesi” ile gündeme gelen çocuk istismarı ve tecavüzü vakası, başta kadın örgütleri olmak üzere toplumun geneli tarafından büyük bir öfkeyle karşılanmıştı. 

Hacettepe Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, Türkiye'de her 10 kadından 4'ünün yaşamının bir döneminde şiddete maruz kaldığını ortaya koyuyor. Buna göre çocuk yaşta evlenenler cinsel, fiziksel, duygusal olmak üzere şiddetin her türüne maruz kalırken, çocukluğunda cinsel istismara uğrayanların oranı yüzde 9'u buluyor.

Boşanmış veya ayrı yaşayan kadınların yüzde 75'i ise fiziksel şiddet mağduru. Keza aile içi şiddet, istismar ve tecavüz kurbanı olan çocuklarda da çok vahim bir tablo söz konusu.

Kadına yönelik şiddeti ve aile içi şiddeti önlemeyi ve bunlarla mücadele etmeyi hedefleyen İstanbul Sözleşmesi bütün itirazlara karşı AKP/MHP iktidarı tarafından yürürlükten kaldırılmış, ardından kadına ve çocuğa yönelik şiddet patlamıştı.

Bültene kayıt ol