Silopi'de paramiliter vahşet

16.05.2022 - 12:54
Haberi paylaş

Türkiye sağcı paramiliter örgütleri konuşurken Silopi'de Sakine Kültür'ü işkenceyle katleden Özel Harekat Ocakları Şırnak İl Başkanı İbrahim Barkın tutuklandı.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde tam bir vahşet yaşandı. 5 çocuklu bir anne olan 38 yaşındaki Sakine Kültür, bıçak darbeleriyle öldürüldü, yüzü yakıldı ve cansız bedeni evinden 10 km uzaktaki çöplüğe atıldı. Evinde bulunan bir miktar para da çalındı. 

Silopili kadınlar vahşi cinayeti protesto ederek Türkiye kamuoyuna duyurdu.

Emniyet ikisi kurbanın akrabası olmak üzere 3 kişiyi gözaltına aldı. Silopi Başsavcılığı, soruşturmada ulaştığı DNA örnekleri ve parmak izlerinin İbrahim Barkın'a ait olduğunu saptadı.

İbrahim Barkın, tartışma sırasında bir anlık öfkeyle cinayet işlediğini söylese de gerek katledilme gerekse ölüm sonrası yapılan işkenceler tam tersini gösteriyor.

Cinayete karışan diğer iki kişi ise adli denetimle serbest bırakıldı.

İbrahim Barkın kimdir? İçişleri Bakanlığı'na bağlı İl Özel İdaresi'nde "saha personeli" olarak çalıştığı tespit edilen katil, aynı zamanda Özel Harekat Ocakları Şırnak İl Başkanı.

Adı kadın cinayetiyle duyulan Özel Harekat Ocakları nedir? 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 2017'de İzmir merkezli olarak kurulan ve dernek statüsünde olan bu oluşum Türkiye'nin batısında ve doğusundaki çeşitli illerde örgütlendi.

Kendilerini Polis Özel Harekat ile özdeşletiren bu sivil oluşum amblem olarak - bir çok sağcı paramiliter grup gibi - Teşkilat-ı Mahsusa'nın sembolünü seçmiş. Teşkilat-ı Mahsusa, Enver Paşa liderliğinde 1912 yılında kurulan İttihat ve Terakki'nin gizli örgütlenmesiydi. Yerel çeteleri merkezi bir yapıda birleştiren örgüt, 1915'te ve sonrasında birçok katliam ile cinayete imza atmıştı.

Özel Harekat Ocakları, il, ilçe ve mahalle düzeyinde örgütlenirken, kendilerini devlet güçleri olarak niteleyip "huzuru sağlamak" misyonuyla hareket ettiklerini iddia ediyor. Milliyetçi ve muhafazakar, ama ençok devletçi bir ideoljiyi savunuyorlar.

Silopi'deki elemanları ise bir kadının canını vahşice aldı, parasını çaldı ve çocuklarını annesiz bıraktı.

Paramiliter örgütler dağıtılmalı, yasaklanıp kapatılmalı. Özel Harekat Ocakları soruşturulmalı. Sakine Kültür cinayeti bütün yönleriyle açığa çıkarılmalı, tüm failler hak ettikleri cezalara çarptırılmalı.

Bültene kayıt ol