Şubat ayında kadınların mücadelesi

10.03.2022 - 14:01
Haberi paylaş

Kolombiya, Fransa ve Hindistan'da kadınların haklı mücadeleleri ve kazanımları...

Kolombiya’da kürtaj hakkı kazanımı

Arjantin ve Meksika’nın ardından Kolombiya’da kadınların kürtaj hakkı mücadelesi sonuç verdi. Kolombiya’da hamileliğin ilk 24 haftasında kürtaj yasal hale geldi. Arjantin ve Meksika’daki kazanımların ardından diğer Latin Amerika ülkelerinin de bu kazanımları takip etmesi bekleniyordu. Kolombiya’daki bu kazanımla beraber son iki yılda Güney Amerika’da  üç ülkede kürtaj hakkı tanınmış oldu.

Kararın ardından “Yeşil Dalga” olarak bilinen üreme hakları aktivistleri, Kolombiya Anayasa Mahkemesinin önünde bir araya geldi ve kürtaj hakkının tanınmasını kutladı. Eylemciler, tıpkı Arjantin ve Meksika kazanımlarının Kolombiya’daki etkisi gibi bu kazanımın da başka Latin Amerika ülkelerini etkilemesini umuyor. 

Önceden Kolombiya’da yalnızca annenin hayatını tehdit eden durumlarda ve tecavüz ya da ensest sonucu meydana gelen hamileliklerde kürtaja izin veriliyordu. Kolombiya’da her yıl yaklaşık 400.000 kürtaj gerçekleştiği düşünülüyor. Fakat bunların yalnızca %10’u yasal yollarla gerçekleştiriliyor. Bu da yüz binlerce kadının güvensiz, tehlikeli yollardan kürtaj yaptırmak zorunda kalması anlamına geliyor. Bununla birlikte şimdiye kadar yasal olmayan yollardan kürtaj yaptıran yüzlerce kadına cezai yaptırımlar uygulandı, bunların arasında henüz reşit olmayan kız çocukları da vardı.

Fransa’da bir trans kadın anne olarak tanındı

Geçtiğimiz ay, Fransa’da ilk defa trans bir kadının anneliği tanındı. Toulouse’da temyiz mahkemesinin verdiği karara göre trans kadın Claire, doğum belgesinde çocuğunun annesi olarak tanındı.

İki çocuk sahibi kadın, çocuklarının annesi olarak tanınmak için yıllardır mücadele ediyordu. Trans bir kadın olduğu için çocuklarının ne annesi ne babası olarak tanınıyordu. 

Yıllar sonunda mahkeme tarafından çocuklarının annesi olarak tanınan kadının avukatı M Clélia Richard, durumu: “Claire bir kadın ve bir ebeveyn, dolayısıyla bir anne” diyerek özetliyor ve bu kararın çocuk sahibi translar için devrimci bir adım olduğunu ifade ediyor.

Karnataka’da üniversitede başörtüsü yasağı eylemleri

Hindistan’ın Karnataka eyaletinde başörtüsü yasağı kadınlar tarafından ülkenin dört bir yanında protesto edildi. Geçtiğimiz aylarda bir grup başörtülü öğrencinin Udipi bölgesindeki üniversiteye girişinin engellenmesi üzerine öğrencilerin başlattığı protesto tüm ülkede ses getirdi. Videolarının internette yayılmasıyla bu yasak, Hindistan’ın dört bir yanında ses getirdi ve pek çok şehirde dayanışma eylemleri gerçekleşti. 

Bu yasak, Hindistan’da aşırı sağın azınlıkların hayat pratiklerine, inançlarına, giyimlerine yönelik saldırılarının bir parçası olduğu gibi başörtülü kadınların eğitim hakkını ellerinden almaya yönelik cinsiyetçi bir saldırı. Hukukçular, bunun temel hakların askıya alınması anlamına geldiğini ifade ediyor.

İran’da, Afganistan’da kadınlar başörtüsü takmaya mecbur bırakılırken ve başörtüsü takmayı reddeden kadınlar şiddet görürken Hindistan’da başörtülü kadınların eğitim hakkına saldırılıyor. Her ne kadar dayanakları birbirinden farklı olsa da kadın düşmanlığı ve kadınların kendi giyimi, bedeni, hayat pratikleri üzerinde söz sahibi olma hakkına yönelik saldırılar dünyanın pek çok yerinde varlığını sürdürüyor. Sağcı iktidarlar, diğer tüm dezavantajlı gruplara olduğu gibi kadınlara yönelik saldırılarından vazgeçmiyor. Bununla beraber kadınlar, kendi bedenleri ve kendi hayatları üzerinde söz sahibi olmak için mücadeleden bir an için vazgeçmeyecek!

Bültene kayıt ol