DİSK’li kadın işçiler: ILO 190 sayılı sözleşmesi onaylansın!

01.12.2021 - 10:21
Haberi paylaş

25 Kasım etkinlik ve eylemleri, işçi hareketi içinde önemli bir kampanyanın başlamasına da sahne oldu. 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Kadın Komisyonu, İstanbul’dan başlayan eylemlerle ILO 190 sayılı sözleşmenin onaylanması için mücadeleye girişti.ILO yani Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü’nün 190 sayılı sözleşmesi nedir? Neden uygulanmalı?

DİSK şöyle açıklıyor:

“Çalışma hayatı ve iş yerleri de kadınlar için güvenli değildir. İş yerlerinde kadınlar fiziksel, cinsel, psikolojik şiddet ve taciz ile karşı karşıya kalıyor. Biliyoruz ki, çalışma hayatında kadına yönelik şiddet ve taciz evrensel bir sorundur. 2019 yılının Haziran ayında Uluslararası Çalışma Konferansı, iş yerlerinde toplumsal cinsiyet temelli şiddet başta olmak üzere her türlü şiddetin ortadan kaldırılması için ILO 190 sayılı Sözleşme’yi gündemine almıştı. Sözleşme, 25 Haziran 2021’de yürürlüğe girdi. 

ILO 190 sayılı Sözleşme, şiddeti tek taraflı ısrarlı takip, tehdit, sözlü kötü muamele gibi geniş kapsamlı olarak tanımlaması ve herkesi kapsamasıyla şiddete ve tacize karşı mücadele için önemli bir yol haritasıdır. 

Bu nedenle, DİSK olarak diyoruz ki; ILO 190 sayılı “İş yerinde Şiddet ve Tacizle Mücadele Sözleşmesi” hükümet tarafından hızla onaylanmalı ve etkin bir biçimde uygulanmalıdır.”

Bültene kayıt ol