Tacizden kürtaj yasaklarına Ekim ayında kadınların mücadelesi

14.11.2021 - 14:58
Haberi paylaş

Teksas’ta kürtaj hakkı için eylemler devam ediyor

Ekim ayında da Teksas kürtaj yasasına karşı eylemler devam etti. Yargıtay, Teksas yasasını engelleme isteğini geri çevirdi. Kadın hakları savuncuları diğer eyaletlerin de bu konuda yeni kısıtlamalar getirmesinden endişeleniyor. 

 ABD’nın pek çok yerinde binlerce kadın Teksas’ın 6 haftadan sonra kürtajı yasaklayan yasa tasarısına karşı protestolara katıldı, ABD genelinde yaklaşık 600 yürüyüş düzenlendi. 2 Ekim günü 120 binin üzerinde kişinin kürtaj hakkı için eylemlere katıldığı düşünülüyor.

Yargıtay önünde toplanan kadınlar kürtaj hakkının ellerinden alınmasına karşı seslerini çıkardı. Eylemde “Benim aklım, benim bedenim, benim kararım” “Sağlık ve hayat için yasal kürtaj” gibi pankartlar taşındı. 

Geçtiğimiz ay yürürlüğe giren yasa, henüz pek çok kadının hamile olduğunu dahi fark etmediği 6. Haftayla sınırlandığı gibi tecavüz ve ensest olayları için herhangi bir istisna içermiyor. Aynı zamanda yasa, illegal bir şekilde kürtaj gerçekleştirenleri, mahekemeye verenleri 10,000 dolarla ödüllendiriyor.

Tunus’ta tacizci milletvekili protesto ediliyor

Tunus’ta 2019’da liseli bir kız büyüyen MeToo hareketinin bir parçası olarak sosyal medyada milletvekili Zouhair Makhlouf’un lisesinin önünde arabasıyla kendisini taciz ettiği fotoğraflar paylaşmıştı. 

Bu fotoğraflar sosyal medyada viral olmuş ve #EnaZeda (MeToo) hashtagi altında başka kadınlar da yaşadıkları tacizi dile getirmeye başlamışlardı. 

Ekim ayında Makhlouf’un duruşmasında kadın hakları aktivistleri adliyenin önünde “Benim bedenim bir kamusal alan değil” sloganları atarak Makhlouf’un tacizini ve mevkisi sebebiyle onun tacizine göz yumanları protesto etti. 

Geçtiğimiz günlerde Makhlouf 1 yıl hapse mahkum edildi.

AfricaNews’in haberine göre feminist aktivist Sarra Ben Said tacize uğrayan kadınları cesaretlermek için “Bugün, saldırgan mahkeme karşısına çıkarıldığı bölgede önemli bir gücü olan insanların bir temsilcisi. Kadınlara şunu söylemek istiyoruz: Saldırganlar size karşı hangi güçlerini kullanıyor olursa olsun daima adalet arayabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Afganistanlı kadınlar Taliban’a kayıtsız kalan uluslararası topluluğu protesto etti

Ekim ayında kadınların Taliban’a karşı mücadelesi eylem yasaklarına rağmen devam etti. Kadınları eğitim ve çalışma haklarına saldırıldığından beri Kabil’de bu eylemler sürekli hale geldi. Taliban eylemlerin çoğunu yasakladığı gibi gerçekleşen eylemlere şiddetle karşılık verdi ve hem eylemci kadınlar hem eylemleri kaydeden gazetecileri şiddet, gözaltı ve işkenceyle susturmaya çalıştı. Tüm bu baskılara rağmen kadınlar 26 Ekim’de kız öğrencilerine uygulanan okul yasağı için yine sokaklardaydı. Kadınların “Neden dünya sessizce ölüşümüzü seyrediyor?” diye isyan ettiği eylemde uluslararası topluluğun, insan hakları topluluklarının ve Birleşmiş Milletler’in Taliban’a karşı eylemsizliğini protesto edildi.

Eylemde “eğitim hakkı”, “çalışma hakkı” yazılı pankartlar taşındı ve “Tarih BM’nin sessizliğini utançla hatırlayacak” gibi sloganlar atıldı.

Eyleme katılan aktivistlerden Wahida Amiri, AFP’ye verdiği röportajda “Birleşmiş Milletler genel sekreterliğinden eğitim ve çalışma haklarımızı desteklemesini istiyoruz. Bugün her şeyden mahrum bırakılmış haldeyiz” ifadelerini kullandı. 

Eylemin ilk olarak Afganistan’daki Birleşmiş Milletler kurulunun (UNAMA) yakınında yapması planlanmıştı. Fakat daha sonra pek çok batılı ülkenin elçilik binasının bulunduğu “Green Zone” bölgesinde gerçekleştirilmesine karar verildi.

Taliban askerleri eylemcileri ve gazetecileri şiddetle uzaklaştırmaya çalıştı. Eylemi kayıt altına almaya çalışan bir gazetecinin telefonuna el koydu.

Tacize, eğitim ve çalışma hakkının ellerinden alınmasına, kürtaj hakkının yoksayılmasına ve daha pek çok hak ihlaline karşı kadınlar dünyanın pek çok yerinde seslerini çıkarmaya devam ediyor. Kimi zaman sosyal medya aracılığıyla kimi zaman sokaklarda kadınlar haklarını savunmanın ve dayanışmanın imkanlarını buluyor. Afganistan’da eylem yasakları devam ederken dahi mücadelelerinden vazgeçmeyen kadınlara karşılık devletler, uluslararası topluluklar kadınların haklarını ellerinden söküp alanları kınamakla yetiniyor. Umut bu eylemsiz kınamalarda, çıkarlarını gözeten devletlerde değil; sokakta, eğitim ve çalışma hakkı için, kürtaj hakkı için, adalet için mücadele eden kadınların yanında.

Bültene kayıt ol