Nisan ayında kadın mücadeleleri

03.05.2021 - 10:03
Haberi paylaş

8 haftada 8 Quebec’li kadının öldürülmesine karşı kadınlar sokaklara döküldü

Aralarında aktör, bakan ve çeşitli kadın örgütlerinin de bulunduğu, çoğunluğu kadın, onlarca kişi Quebec-Kanada’da son 8 haftada 8 kadının öldürülmesi sonucu, kadına şiddete ve kadın cinayetlerine karşı sokaklara döküldü.

Eylemleri düzenleyen grup, öldürülen her bir kadının sonucunda günlük hayatında binlerce kadının korku içerisinde yaşadığını belirterek kadın cinayetlerine dikkat çekti.

Aile içi şiddete karşı mücadele etmenin en etkili yolunun şiddete maruz kalanlarla dayanışma göstermek olduğunu söyleyen kadınlar, şiddetin tekrarlanmasının önlenmesinin de önemli olduğu vurgularken, pandeminin problemi daha da kötü bir hale getirdiğinin altını çiziyorlar.

Öldürülen 13 kadının anısına saygı duruşusunda bulunulan ve her bir kadının adının okunduğu Quebec protestosunun yanı sıra, 20 farklı şehirde de gösteriler düzenlendi.

Sudan’da yüzlerce kadın cinsel şiddete karşı yürüyor

Sudan’ın başkenti Hartum’da yüzlerce kadın, cinsel şiddete ve kadına yönelik kısıtlamalara karşı yürüyüş gerçekleştirdi.

Kadınlar hem internette hem de sokakta “Sokaklar hakkımızdır”, “Ayrımcı yasalara hayır” gibi pankartlar paylaştılar. Katılımın artması için sosyal medya üzerinden protestonun yeri ve zamanı paylaşıldı.

Sosyal medyada bu soruna dikkat çekmek için çeşitli hashtag’lerin kullanılmasının yanı sıra, “Women’s parade” hashtag’i 17binden fazla insanın kullanımıyla trending topic (tt) listesinde birinci oldu.

Tıpkı diğer ülkelerde olduğu gibi, Sudan’da da, Covid-19 pandemisi boyunca cinsiyete dayalı şiddette artış görüldüğü haberlere yansıdı. 

Protestocular tarafından bulunulan talepler arasında, gerek ev içinde gerek ev dışında kadınları taciz ya da rahatsız etmenin ya da kadınlara tecavüz etmenin daha ağır yasalar ve yaptırımlar uygulanması vardı. Protestocular aynı zamanda cinsel şiddet mağdurları için destek, hizmet ve yardım çağrısında bulundu. 

Kuveyt’te bir kadının tacizcisi tarafından öldürülmesi protestolara sebep oldu

Daha önce yetkililere, taciz edildiği için şikayette bulunan bir kadının, şikayette bulunduğu erkek tarafından öldürülmesi, Kuveyt’li kadınları, erkek şiddetini protesto etmek ve daha iyi koruma talebi için sokaklara döktü.

Cinayet, Kuveyt’in #MeToo hareketi olarak bilinen ve kadınlara karşı uygulanan taciz ve şiddete karşı daha iyi bir koruma talep eden sosyal medya hareketinin başlamasından 2 ay sonra gerçekleşti.

İnsan Hakları İzleme Örgütünden Rothna Begum, kadınların, polisin şiddet şikayetlerini ciddiye almadığını ve şikayeti bildirdiklerinde kendilerini daha fazla risk altında bıraktıklarından yakındıklarını belirtiyor.

Ailenin avukatı, daha önce şikayette bulundukları erkeğin, kadını takip ederek kaçırdığını ve bıçaklayıp, bir hastanenin önünde bırakarak kaçtığını belirtiyor.

 

 

 

Bültene kayıt ol