Ocak 2021’de erkekler 23 kadını öldürürken en az 60 kadın şiddete maruz kaldı

11.02.2021 - 16:28
Haberi paylaş

2021 Ocak ayında erkekler boşanma talebinde bulunmak, barışmayı, ilişkiyi veya evlenmeyi reddetmek gibi türlü sebeplerden veya hiçbir sebep olmadan 23 kadını öldürdü. 

14 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulundu ve en az 60 kadına da şiddet uygunladı. Kadınların 16’sı evinde, 2’si sokak ortasında, 1’i arabada, 1’i arazide, 1’i ıssız yerde, 1’i de otelde öldürüldü. 

İstanbul Esenyurt’ta Arife N. isimli kadın sokak ortasında şüpheli bir şekilde ölü bulundu. 25 yaşındaki S.T. ayrılmak istediği erkek tarafından “kıskançlık” bahanesiyle pompalı tüfekle vurularak öldürüldü. 

Muğla’da Ukrayna vatandaşı Kristina Novytska, evinde elleri kelepçeli ve başında poşet geçirilmiş bir biçimde ölü bulundu. Haber sitlerinde ise Kristina Novytska’nın uyku ilacı içip, başına poşet geçirip, ellerine kelepçe taktığı tahmin ediliyor gibi bir başlık atıldı. Savcılık ise “şüpheli ölüm” soruşturması başlattı.

Çorum’da Aslıhan Dal ayrılmak istediği Polat Hatal tarafından boğularak öldürüldü. Kocaeli’nde yaşayan Sevda Kösecik ayrılmak istediği İsa Kösecik tarafından bıçaklı saldırıya uğrayarak hayatını kaybetti. 

Antalya’da Melek İpek kendisini ellerini kelepçeleyerek çıplak şekilde alıkoyan, saatlerce şiddet uygulayan ve çocuğunu öldürmekle tehdit eden eşi Ramazan İpek’i nefsi müdafaa yaparak av tüfeği ile öldürdü.

Denizli’de 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Aleyna Yurtkölesi kaldığı apartta reddettiği Shayan Kheyrian tarafından boğazı sıkılarak öldürüldü.

43 yaşındaki Ferdane Kurt hiç tanımadığı bir erkek tarafında çocuğunun gözü önünde iple boğularak öldürüldü. Arzu Aygün 9 kez şikayetçi olduğu erkek tarafından katledildi. 

Konya’da 23 yaşındaki Rukiye A. Şiddet gördüğü erkek tarafından darp edildi ve 1,5 yaşındaki kızıyla birlikte üzerine Ali A. tarafından sıcak su dökerek yaralandı. Ardından “Yaptığım işi yarım bırakmam. Şimdi öldürsem 3 yıl yatar çıkarım. Bana hiçbir şey olmaz.” diyen Ali A. sözleri doğrulanırcasına serbest bırakıldı. İtiraz üzerine yeniden gözaltına alınan Ali Ay, sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Kadınlar pek çok sebepten, bazen de hiçbir sebep olmadan erkekler tarafından öldürülmeye devam ediyor. Erkekler çeşitli sebeplerden öldürmeye devam ediyor. Mahkemeler adeta tüm bu olanları teşvik edercesine yeterli delil bulunmadığı için veya tahrik indirimleriyle katilleri serbest bırakıyor. Verilen cezalar caydırıcı olmak yerine bir sonraki kadın cinayetlerini cesaretlendiriyor.  Failler serbest kalırken mücadele eden kadınlar yargılanıyor ya da maruz kaldığı şiddetin, cinsel saldırının getirdiği ruhsal sıkıntılarla baş etmekle uğraşan kadınlar cezasızlık sonucunda intihar girişiminde bulunuyor.

Boşandığı erkek tarafından katledilen “Ben ölünce mi yardımcı olacaksınız?” diyerek 23 kez suç duyurusunda bulunan Ayşe Tuba Arslan'ın beyanını dikkate almayan kamu görevlileri hakkında "ihmal yok" kararında olduğu gibi, Mukadder Nogay’ı sopayla döverek öldüren sanık Ramazan Demir’e ‘iyi hal ve tahrik indirimi’ uygulanarak sadece 16 yıl hapis cezası kararında  gördüğümüz gibi adil yargılama yapılmadıkça, pandemi sürecinde çok ciddi bir biçimde artan şüpheli ölümler aydınlığa çıkarılmadıkça, caydırıcı cezalar verilmedikçe, cezasızlık ortadan kaldırılmadıkça kadına yönelik şiddet devam edecektir. Ancak biz tüm bu adaletsizlikler karşısında mücadele edip mümkün olan her yolda sesimizi duyurmaya devam edeceğiz.

Bültene kayıt ol