Polonya'da kadın isyanı

26.07.2020 - 14:50
Haberi paylaş

Polonya'nın sağcı hükümeti İstanbul Sözleşmesi'nden çekileceğini duyurdu, on binlerce kadın sokaklara döküldü.

Polonya’da Adalet Bakanı Zbigniew Ziobro, Cumartesi günü basın toplantısında, sözleşmenin "ebeveyn haklarını ihlal ettiğini" iddia ederek Polonya’nın İstanbul Sözleşmesi’nden çekileceğini bildirdi. Ziobro, gerekçe olarak, çocuklara cinsiyet eğitimini zorunlu kılan maddelerin tepki çektiğini söyledi, sözleşmenin okullarda çocuklara "cinsiyet kavramının biyolojinin ötesinde sosyal ve kültürel boyutlarının da olduğunun öğretilmesini gerektirdiği için zararlı olduğunu" söyleyerek iç hukukun kadınları şiddetten korumak için yeterli olduğunu iddia etti.

Polonya Çalışma ve Aile Bakanlığı'nın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek için gereken prosedürü önümüzdeki haftadan itibaren başlatması bekleniyor.

Yaklaşık 20.000 Polonyalı kadın Cuma günü 30 farklı şehirde hükumetin sözleşmeden çekilme teklifi protesto etti. Protestolardaki organizatörlerden Marta Lempart: "Amaç aile içi şiddeti yasal hale getirmek" dedi. Gösterilerde "Kadınlara karşı değil virüse karşı savaş!" sloganı dikkat çekti. Eylemciler sözleşmeden çekilme kararını destekleyen bir derneğin merkezine yürüyerek tepkilerini gösterdi. Organizatörlerden Aleksandra Margot, protestonun önemini “Birlik olmamız ve kaç kişi olduğumuzu göstermemiz gerekiyor” diyerek açıkladı.

Bültene kayıt ol