Kadın cinayetlerini durdurmak için: İstanbul Sözleşmesi uygulansın!

21.07.2020 - 21:36
Haberi paylaş

Pınar Gültekin'in katline öfke ve kadın cinayetleri üzerine DSİP'in açıklaması.

Pınar Gültekin cinayeti, tüm toplumun vicdanını yaraladı.

Tıpkı Özgecan Aslan’da, Şule Çet’te, Emine Bulut’ta ve her gün duyduğumuz kadın cinayeti haberlerinde olduğu gibi büyük bir öfkeye sebep oldu.

Kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz, cinsel saldırı haberleri sürekli gündemi işgal ediyor. Ve infial yaratan gelişmelere rağmen, kadınları etkin bir şekilde koruyacak önlemler bir türlü alınmıyor.

Tersine, İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması gibi, şiddeti ve cinayeti körükleyecek tartışmalar yürütülüyor.

Şiddete gerekçe bulan, erkeklerle İstanbul Sözleşmesi’ni "tartışan" medya, katillere indirim veren yargı, kadınları suçlayan zihniyet, kadınları karakollardan geri yollayan polis, kadınlara “Şiddete uğrarsanız alttan alın” diyen Diyanet’in tutumlarına bütünüyle karşıyız.

Türkiye’nin ilk imzacılarından olmakla övündüğü İstanbul Sözleşmesi, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ve bunu besleyen cinsiyetçi tutumları önlemek, şiddet riski altındaki kadınları korumak için destek mekanizmaları oluşturmak, faillerin adaletli bir şekilde cezalandırılmasını sağlamak gibi birçok konuda, kadınların maruz kaldığı ayrımcılığı, şiddeti ve yaşanan ölümleri engellemek için öneriler sunan bir metin.

Bunun “toplumun değerleriyle” çeliştiği iddiası ise bütünüyle gerçek dışı. Sağlıklı bir toplum ancak kadınların korunduğu, eşitliğin sağlandığı bir ortamda kurulabilir.

Sözleşmeye saldıranlar ise tüm dünyadaki sağcı unsurlar. Kadın düşmanlığı etrafında birleşiyor, kadınların maruz kaldığı şiddeti önemsizleştirmeye çalışıyorlar.

Kadın cinayetlerini tırmandıracak değil önleyecek önlemlere ihtiyacımız var.

İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğe girdiği ilk yıl, kadın cinayetlerinde düşüş yaşanmıştı.

Kamu otoritelerini, siyasi partileri kadınları koruyan sözleşme ve yasaları kaldırmayı tartışmaya son vermeye, cinayetleri durdurmak ve kadınların yaşam hakkını savunmak için adımlar atmaya çağırıyoruz.

Toplumun tüm kesiminden kadın cinayetlerine karşı olan herkes, yönetenler üzerinde böylesi bir basıncı oluşturmak için aşağıdan kitlesel mücadeleleri inşa etmek için çaba göstermeli.

Pınar Gültekin isyanımızdır!

Kadın cinayetlerine son!

İstanbul Sözleşmesi uygulansın!

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi - DSİP

Bültene kayıt ol