İstanbul'da 8 Mart baskısı: Günün sonunda kadınlar kazandı!

08.03.2020 - 17:00
Haberi paylaş

Kadınların kazanılmış haklarına karşı savaş açan iktidar, İstanbul'da her 8 Mart'ta yapılan Feminist Gece Yürüyüşü'nü olağanüstü yöntemlerle engellemek isterken kadınlar yürüyüşe geçti.

Tüm dünyada kadınlar sokakta haklarını savunurken Türkiye'nin en büyük şehrinde 8 Mart kutlamasına getirilen yasağın ilk işareti, 7 Mart günü İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “8 Mart’ta İstiklal Caddesi dışında her yerde yürüyüş yapabilir” açıklamasıyla verildi.

Soylu'nun ardından İstanbul Valiliği önce kadınların 8 Mart'ını kutladı, ardından Taksim ve İstiklal Caddesi'nin gösteriye kapatıldığını duyurdu.

8 Mart günü ise binlerce polis Taksim ve İstiklal Caddesi'ne yığıldı. Metro ve füniküler kapatılırken, caddede boşaltıldı. On binlerce kadınla birlikte canlı bir gün yaşanacak İstiklal Caddesi bomboş kalırken, esnaf ve çalışanlar da önemli bir gelir imkanını kaybetti.

Kadın örgütleri devletin yasakçı tutumunu tanımayacaklarını ilan etti. Saatler Feminist Gece Yürüyüşü'nün başlangıcı olan 19:00'u göstermeden Sıraselviler Caddesi'nde toplanan kadınlar yürüyüşe geçti. "Devlet elini hayatımdan çek!", "Göçmen kadınlar yalnız değildir", "Jin, jiyan, azadi", "Soylu baksana kaç kişiyiz saysana" ve "Yüklen yüklen barikata yüklen" sloganları atılıyor.

Sıraselviler'de 1 saat boyunca polis barikatını zorlayan kadınlar, buradan geriye dönüp Cihangir'e doğru yürüyüşe geçti.

Öte yandan kalabalık bir kadın grubu, Karaköy'de sloganlar atarak yürüyüşü zorluyor.

Bir saat 40 dakikalık müthiş mücadelenin ardından Sıraselviler'de polis saldırısı başladı. Kadınlar direniyor.

Gece Yürüyüşü coşkuyla devam ediyor, kalabalık bir kadın gurubu sloganlarla Karaköy'e yürüyor. "Mülteci kadınlar yalnız değildir sloganları atılıyor!"

Birçok sokakta kadınlar eylem yapıyor. Günün sonunda kadınlar kazandı!

 

Bültene kayıt ol